Ministerie van Defensie

25-01-2007 17:11

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Op vrijdag 19 januari is een patrouille drie kilometer ten noordoosten van de vooruitgeschoven patrouillebasis Poentjak het slachtoffer van een zelfmoordaanslag. Deze aanslag werd gevolgd door een kort vuurcontact, waarbij van Nederlandse zijde ondersteuning werd geleverd door een Apache gevechtshelikopter.

Bij dit gevechtscontact raakten vijf militairen gewond die voor verdere behandeling naar Nederland zijn overgebracht. Vier anderen raakten licht gewond en konden in het inzetgebied worden geholpen. Bij de zelfmoordaanslag kwamen zowel de zelfmoordenaar als een Afghaanse strijder om het leven.

In de afgelopen week werden wederom een aantal geïmproviseerde bommen (IEDâs) door de bevolking aangegeven bij de TFU of de Afghaanse politie. De explosieven konden hierdoor makkelijk worden geruimd. Daarnaast zijn er een aantal kleine projecten afgerond, ter verbetering van de algemene situatie. In Tarin Kowt werd bijvoorbeeld een schoonmaakproject van de binnenstad afgerond en tevens werd een gedeelte van de weg nabij Kirij gerepareerd. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door lokale ondernemers met behulp van CIMIC-gelden.

Eerder in die week, op maandag 15 januari, werd door een Nederlandse F-16 steun geleverd aan een Engelse eenheid die nabij Masu Qala (Helmland) onder vuur lag. Bij deze ondersteuningsoperatie werden twee bommen afgeworpen, waarna het gevechtscontact werd beëindigd.