Ministerie van Defensie

25-01-2007 16:38

FORSE UITDAGING PERSONEELSBELEID DEFENSIE

Het jaarlijks werven en behouden van voldoende personeel vraagt volgens staatssecretaris Van der Knaap om onorthodoxe maatregelen. Dit zei hij donderdagmiddag bij de opening van het symposium âDefensie Werktâ.

Het symposium in samenwerking met VNO-NCW ging over toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de gevolgen daarvan voor het personeelsbeleid van Defensie. Themaâs die aan de orde kwamen zijn: âWat zijn de arbeidsontwikkelingen in Nederland de komende twintig jaar?â, âHoe anticiperen het bedrijfsleven en politieorganisatie hierop?â en âWat zijn de consequenties voor het personeelsbeleid van Defensieâ.

Het aantrekken van de economie en de groeiende vraag naar personeel wordt door Defensie direct gevoeld. De werving blijft achter bij de planning en er zijn indicaties dat de uitstroom toeneemt. Volgens Van der Knaap moet Defensie zich daarom op de arbeidsmarkt nog meer onderscheiden van andere werkgevers.

Ook stelde de staatssecretaris dat Defensie nog steeds veel te veel een mannenorganisatie is. Daarnaast realiseert Defensie zich nog onvoldoende dat zij in de toekomst niet zonder allochtonen kan. Er zou meer differentiatie in het arbeidsvoorwaardenpakket van defensiepersoneel gebracht kunnen worden om zo flexibeler in te spelen op de arbeidsmarkt. Verder moeten er meer mogelijkheden komen voor horizontale instromers. Hiervoor zoekt Van der Knaap graag de samenwerking met het bedrijfsleven.

Download dit document: pdf icon Toespraak Defensie Werkt (20 kB) Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden