Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
156 Vragen van mevrouw ir. I. de Bondt
(ingekomen op 13 december 2006
en antwoorden door het college verzonden op 25 januari 2007)

In het Ons Utrecht van 13 december staat dat de verklaring van geen bezwaar voor de Nieuwe Ontsluiting Utrecht West 2 (NOUW 2) door de provincie nog niet is afgegeven. Op schriftelijke vragen van het Raadslid Giesberts is in februari 2006 geantwoord dat de verklaring in het eerste kwartaal van 2006 zou worden afgegeven.

Naar aanleiding hiervan heeft de VVD de volgende vragen aan het College:
1. Volgens het bovengenoemde krantenartikel is er nog geen formele aanvraag voor een verklaring van geen bezwaar ingediend. Klopt dit? Zo nee, wanneer is de aanvraag dan wel ingediend?

Nee. In december 2005 heeft de gemeente een aanvraag voor een verklaring van geen bezwaar voor het project NOUW-2 ingediend bij de Provincie Utrecht.

2. Indien er geen formele aanvraag is ingediend, kan dan aangegeven worden waarom niet? Indien dit wel is gedaan, kan dan aangegeven worden waarom de verklaring nog niet is verstrekt?

In een lopende procedure is het wettelijk verplicht om in berekeningen voor het Besluit Luchtkwaliteit gebruik te maken van de meest recente uitgangspunten en beschikbare gegevens van RIVM. Het oorspronkelijke luchtonderzoek uit augustus 2005 is gecorrigeerd en geactualiseerd op basis van onder andere de laatste voorschriften van het RIVM in voorjaar 2006. Dit neemt ruim een jaar in beslag. In overleg tussen gemeente en provincie Utrecht is afgesproken de aanvraag zogenaamd 'buiten behandeling te laten', gedurende de actualisatie.

3. Is er op informele wijze contact geweest met de provincie over de aanvraag? Zo ja wanneer? Wat was de uitkomst van deze contacten?

Ja. Vanaf eind 2005 bij indiening tot heden. Zie verder antwoord 2.

4. Wanneer denkt het College een aanvraag voor een verklaring van geen bezwaar in te gaan dienen bij de provincie?

Zoals aangegeven is de aanvraag ingediend.

5. Kan nog met de realisatie van het project begonnen worden in 2006, zoals aangekondigd in de bijlage van de voorjaarsnota van 2006? Zo nee, wanneer starten de werkzaamheden naar waarschijnlijkheid wel?

De start van de uitvoering van NOUW-2 zal medio 2007 plaatsvinden. Dat is later dan in de Voorjaarsnota gemeld. Voor de opleveringsdatum van het project heeft dit vooralsnog geen consequenties.

6. Kan aangegeven hoeveel vertraging in de realisatie wordt opgelopen doordat de verklaring van geen bezwaar er nog niet is? Kunnen de eerste auto's over de NOUW-2 rijden in 2007?

Wanneer de verklaring van geen bezwaar voor de zomer wordt afgegeven, kunnen de eerste auto's begin 2008 over de NOUW2 rijden, volgens de afspraken met Rijkswaterstaat

7. Welke stappen gaat het College nemen om de vertragingen te voorkomen?

Het college zal alle stappen ondernemen die noodzakelijk zijn indien vertraging op een tijdige oplevering van dit project zich aankondigt.

8. Welke gevolgen hebben mogelijke vertragingen voor de verlegging van de A2 en het afsluiten van de A2-aansluiting bij de koffieknoop?

Eventuele vertraging in de realisatie van NOUW-2 heeft geen gevolgen voor de verlegging van de A2. In het A2 contract is de koppeling gemaakt tussen de beschikbaarheid van de nieuwe aansluiting A2 op Lage Weide en de route naar de stad versus de afkoppeling van de aansluiting A2 bij de Koffieknoop. Zodra de nieuwe aansluiting met de A2 en de NOUW-1 gereed is er volgens dat contract geen belemmering meer voor de afkoppeling A2 bij de Vleutenseweg.


9. Zijn mogelijke vertragingen er ook de reden van dat het College het bij de begrotings-behandeling van 2007 niet nodig vond om alvast na te denken over de financiering van het definitief maken van de NOUW-2, of een andere definitieve oplossing?

Nee

10. Waarom is de Raad niet geïnformeerd over het feit dat er nog geen verklaring van geen bezwaar is aangevraagd en over mogelijke vertragingen? Wanneer was het College van plan dat wel te gaan doen?

Zie antwoord 2


---- --