KNMG

Districten samen aan het werk

In het plan van aanpak districtenbeleid 2006-2007 is als één van de doelstellingen geformuleerd: districten stimuleren tot beleidsbeïnvloeding op regionaal niveau. De districtswerkgroep beleidsbeïnvloeding heeft zich hier de afgelopen maanden over gebogen en op 21 november jl. een werkconferentie georganiseerd.

Het is allemaal begonnen met de vraag: wat kunnen en willen districten op het terrein van beleidsbeïnvloeding bereiken? Om daar inzicht in te krijgen konden districten voorafgaand aan de conferentie hun ambitie daarover voor 2007 op papier zetten. Daaruit kwam naar voren dat het ene district op beleidsterrein al erg actief is en het andere district eigenlijk helemaal niet. Op basis van deze input is als doel van de werkconferentie geformuleerd 'districtsbesturen inzicht geven in de voorwaarden om tot succesvolle beleidsbeïnvloeding te komen'. Met andere woorden: wat hebben districten nodig voor succesvolle beleidsbeïnvloeding?

De werkconferentie startte met een presentatie door een regiocoördinator en programmamanager van de Vereniging Verpleging en Verzorging Nederland (V&VN). De vereniging is al een aantal jaren actief en redelijk succesvol in het opzetten van een regionale structuur voor beleidsbeïnvloeding. De V&VN noemt als succesfactoren:

* de inhoud van zorg vormt het uitgangspunt

* een werkwijze die zich kenmerkte door een bottum up benadering
* bescheiden financiële middelen zodat er weloverwogen keuzes gemaakt werden
* het opbouwen van een netwerk van stakeholders
* de regiocoördinator is een verpleegkundige, woonachtig in de betreffende regio en heeft twee à drie dagen een aanstelling om dit werk te doen
* het organiseren van een ontmoeting tussen soortgenoten dichtbij huis.

Daarna was het de beurt aan de vijftien aanwezige districten. De districtsbestuursleden gaven op basis van de eigen ambities aan met welke thema's ze in 2007 aan de slag willen. Het was een lastige klus, maar het aardige was dat er tussen districten onderling een levendige discussie ontstond over de rol van de districten op dit terrein en over de vraag wat reëel is om na te streven. Het resultaat leverde een beeld op van 'duizend bloemen bloeien'. Een greep uit de thema's:
* werven en binden van (jonge) bestuursleden;

* netwerken in de regio;

* KNMG standpunt over professionele autonomie;
* knelpunteninventarisatie voor ouderenzorg;

* kindermishandeling, acute zorg, consumentisme, preventie, palliatieve zorg;
* identificeren sleutelfiguren en samenwerkingspartners;
* verbeteren functioneren artsen, onder andere via functioneringsgesprekken;
* samenhang tussen artsengroepen bevorderen;

* beroepsoverstijgende onderwerpen aanpakken;

* sociale activiteiten organiseren.

De werkconferentie is door de districten positief geëvalueerd en vraagt om een vervolg in 2007.

Voor meer informatie kunt u mailen met Marian Hoekstra, beleidsmedewerker Districten, via m.hoekstra@fed.knmg.nl.

Laatst gewijzigd: 23-01-2007