Verbond van Verzekeraars

Levensloop aantrekkelijk maken is niet ingewikkeld

Een nieuw kabinet moet nú de kans grijpen om de levensloopregeling nieuw leven in te blazen; niet alleen omdat de regeling daardoor aantrekkelijker wordt, maar ook omdat het helemaal niet zo ingewikkeld is. Dat is de belangrijkste boodschap van een position paper dat het Verbond heeft uitgebracht.

Uit onderzoek van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek blijkt dat de levensloopregeling de meeste mensen niet zo boeit: verreweg het grootste deel van de werknemers kiest liever voor spaarloon of zegt geen vertrouwen te hebben in het voortbestaan van de levensloopregeling. Jammer, vindt het Verbond, want het gevaar bestaat dat de regeling een stille dood sterft, terwijl ze alles in zich heeft uit te groeien tot een belangrijk instrument voor de arbeidsmarkt.

Laat verplichting los
Volgens het Verbond moet de levensloopregeling dan ook een tweede kans krijgen. Dat kan allereerst door mensen meer zekerheid te bieden over het voortbestaan van de regeling. Daarnaast kan levensloop via een aantal simpele ingrepen aantrekkelijker worden gemaakt. "De belangrijkste is misschien wel om de keuzeplicht tussen spaarloon en levensloop los te laten", meent beleidsmedewerker Ludger de Bruijn. "Nu moeten mensen óf voor spaarloon óf voor levensloop kiezen, terwijl die verplichting weinig nut heeft. De levensloopregeling heeft immers een heel ander doel dan de spaarloonregeling."

Stimulans
Een andere ingreep betreft de bijdrage die de werkgever betaalt: in de huidige regeling mag de werknemer zelf kiezen of hij die voor levensloop of voor iets anders gebruikt. "Van die bepaling gaat niet echt een stimulans uit om aan levensloop deel te nemen. Wij vinden dan ook dat de werkgeversbijdrage alleen voor levensloop mag worden gebruikt", aldus De Bruijn. Deelname wordt volgens hem bovendien aantrekkelijker als het (fiscale) voordeel van de regeling al bij inleg wordt gegeven, bijvoorbeeld door een bonus bij inleg. Verder pleit het Verbond voor maximale eenvoud van de regeling. Het volledige paper kan hier worden gedownload.

Verzekerd!, januari 2007