Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum 25 januari 2007
Plaats Nieuw Bergen

Laag ziekteverzuimcijfer
Medewerkers gemeente Bergen zelden ziek

Het ziekteverzuimpercentage bij de gemeente Bergen was in 2006 slechts 2,47%. Landelijk ligt dit percentage bij gemeenten op circa 6%. Ook in de voorgaande jaren lag het aantal ziekmeldingen van de gemeente Bergen ver beneden het landelijke gemiddelde. In 2005 bedroeg het percentage 3,6%, terwijl dit in 2004 nog 4,1% was. In twee jaar tijd is het - toch al lage cijfer - nog eens met de helft afgenomen.

Ook landelijk gezien neemt het ziekteverzuimpercentage af. Sinds de Wet verbetering Poortwachter (1998) is het aantal ziektegevallen sterk afgenomen. Doel van deze wet is dan ook om onnodig ziekteverzuim en onnodige instroom van arbeidsongeschiktheid te voorkomen. De werkgever en de zieke werknemer zijn samen verantwoordelijk voor werkhervatting.

De gemeente Bergen vindt dat (het voorkomen van) ziekten bij werknemers serieus genomen moet worden en dat maatwerk hierbij van belang is. We streven daarom naar goede contacten tussen medewerkers, een juiste inzet van de bedrijfsarts en zoeken naar mogelijke middelen ter voorkoming van (volledige) uitval door ziekte.

Personeelsbeleid, arbomaatregelen en arbeidsomstandigheden staan hoog in het vaandel bij de gemeente Bergen. Er is bijvoorbeeld een goede personeelsvereniging, er worden instructies gegeven bij het instellen van de werkplek en er worden creatieve oplossingen bedacht om (gedeeltelijk) zieke medewerkers bij te staan. Niet alleen de Wet verbetering Poortwachter, maar zeker ook continue aandacht voor de medewerkers hebben tot het lage aantal zieke medewerkers geleid. De gemeente is er trots op en zal er al het mogelijke aan doen om deze tendens vast te houden.