Gemeente Amsterdam



Veel starters in de Amsterdamse creatieve industrie

25 januari 2007
-
O+S
In 2005 groeide de creatieve industrie in Amsterdam weer. Dit in tegenstelling tot een jaar eerder, toen er sprake was van een lichte daling. De economie herstelde zich in de loop van 2005. Dit uitte zich in een groei van het aantal creatieve vestigingen en in het bijzonder in een grote toename van het aantal starters van bijna 40%. De vooruitzichten voor 2006 zijn gunstig, zowel voor de totale werkgelegenheid als voor de starters.

Creatieve industrie (12 Kb) Op 1 januari 2006 werkten er ruim 31.000 mensen in de creatieve industrie, verdeeld over 9.000 vestigingen. Creatieve bedrijven zijn kleine bedrijven (gemiddeld drie werknemers), die graag bij elkaar in de buurt zitten. Zo ontstaan er concentraties van bedrijvigheid in de stad. De meeste creatieve bedrijven zijn te vinden in het Centrum en Oud-Zuid. In deze twee stadsdelen samen is meer dan de helft van de bedrijven gevestigd, veruit de meeste in het Centrum. Er vindt echter een uitwaaiering plaats naar andere stadsdelen. Zeeburg en Amsterdam-Noord rukken op. Vooral de locaties aan het IJ zijn in trek bij creatieve ondernemers.

Groeipercentages van werkzame personen in de creatieve industrie naar buurtcombinaties in Amsterdam-Noord

Groeipercentages van werkzame personen in de creatieve industrie naar buurtcombinaties in Amsterdam-Noord (38 Kb)

Starters

In 2005 zijn er 933 bedrijven in de creatieve industrie opgericht, 261 meer dan in 2004. Een op de zes Amsterdamse starters begon in 2005 een bedrijf in de creatieve industrie. Geliefde startlocaties voor creatieve bedrijven zijn de stadsdelen Centrum, Westerpark, Oud-West, Oud-Zuid en Oost/Watergraafsmeer. Buiten de ring starten duidelijk minder creatieve bedrijven. Starters in de creatieve zakelijke dienstverlening komen het vaakst voor.