Aedes

Persinformatie over het Antwoord aan de samenleving

Sinds 1 januari 2007 heeft Aedes een vernieuwde AedesCode. Met deze code maken de leden van Aedes duidelijk waarvoor zij staan en waarop zij aanspreekbaar zijn. Het Antwoord aan de samenleving komt voort uit deze AedesCode, vanuit de verantwoordelijkheid van de leden als maatschappelijke ondernemers. Het is een antwoord op de belangrijke vraagstukken die leven in de samenleving. De Ledenraad was al bezig om een antwoord te formuleren vanuit artikel 1 toen demissionair minister Winsemius op het Aedescongres in november 2006 de corporaties opriep met een plan ten behoeve van de samenleving te komen.

Het formatieproces voltrekt zich in een zeer hoog tempo. De vereniging schakelt mee om inbreng te geven op het regeerakkoord. De corporatiebranche formuleert op dit moment haar ambitie: Aedesleden schrijven gezamenlijk aan antwoorden op drie maatschappelijk zwaarwegende vraagstukken: betaalbaarheid, wijkaanpak en energiebesparing en milieu. Met het Antwoord aan de samenleving maken de gezamenlijke corporaties concreet waarvoor zij staan. Op 2 februari 2007 spreekt de branche zich uit over het uiteindelijke antwoord.

Initiatieven In diverse plaatsen en regio's komen concrete initiatieven en ambitieuze plannen tot stand van (groepen) corporaties met lokale overheden, zoals SVH, Pact op Zuid, Federatie van Amsterdamse Woningcorporaties, RWS in Goes, De Vernieuwde Stad. Al die initiatieven zijn voorbeelden van actieve maatschappelijk georiënteerde corporaties die zo laten zien waar de corporatiebranche voor staat en vormen de basis van het antwoord van de gezamenlijke corporaties.

Proces Begin januari 2007 is een eerste reeks van ledenbijeenkomsten gehouden. Daar is gesproken over de onderwerpen, die samen het antwoord aan de samenleving zouden moeten vormen. Vervolgens heeft de ledenraad van Aedes afspraken gemaakt over hoe we het bod gaan concretiseren. Op basis van de input die de leden hebben gegeven, zijn individuele leden gezamenlijk gaan schrijven aan de eerste uitwerking van het antwoord.

Van 22 tot en met 30 januari zijn er in het hele land door ledenraadsleden voorgezeten ledenbijeenkomsten. Hier worden de conceptteksten besproken en waar nodig aangepast. Na de laatste ledenbijeenkomst komt de ledenraad bijeen om de definitieve tekst van het Aanbod aan de samenleving vast te stellen. Op 2 februari 2007 stemmen de leden met een ja of nee voor of tegen het Antwoord aan de samenleving.