Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De grootste humanitaire crisis in de recente geschiedenis

Plan Nederland luidt de noodklok voor Darfur op Holocaust Memorial Day

Amsterdam, 25 januari 2007 - Ter gelegenheid van Holocaust Memorial Day komende zaterdag (27 januari), vraagt kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland opnieuw aandacht voor de humanitaire ramp die zich in de Sudanese provincie Darfur voltrekt. Meer dan 200.000 mensen zijn omgekomen, ruim 2 miljoen mensen zijn op de vlucht, waarvan de helft kinderen, en de stelselmatige moord op de Afrikaanse bevolkingsgroepen van Darfur door Arabische milities houdt onverminderd aan. De Verenigde Naties spreken van de ergste humanitaire crisis in de recente geschiedenis, maar een oplossing lijkt op dit moment verder weg dan ooit. Het conflict lijkt steeds verder te escaleren - zelfs voor hulporganisaties is het vrijwel onmogelijk is geworden om in Darfur te werken - en als altijd zijn het vooral de kinderen van Darfur die de hoogste prijs betalen.

De Verenigde Naties riepen de wereldgemeenschap in 2005 op de slachtoffers van genocide wereldwijd jaarlijkse te herdenken op of rond 27 januari - de dag dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd, immers het symbool van massavernietiging van burgers.

Ook dit jaar zullen de slachtoffers van genocide worden herdacht, en wat Plan Nederland betreft horen de slachtoffers van Darfur daarbij. Plan Nederland luidt daarom de noodklok en vraagt aandacht voor de gevolgen van oorlog en geweld op kinderen: een ontwricht leven, vaak langdurige psychologische problemen en een onzekere toekomst - als er al een toekomst is. Geweld tegen kinderen is een ernstige schending van de rechten die kinderen kunnen claimen op grond van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind. 62 jaar na Auschwitz zijn kinderen nog steeds massaal slachtoffer van de verschrikkingen van oorlog.

Plan in Darfur
Plan besloot onlangs haar meerjarig hulpprogramma, in en rond de Noord-Darfurse hoofdstad El Fasher en in drie vluchtelingenkampen te verlengen en uit te breiden. De activiteiten richten zich in eerste instantie op noodhulp in de vluchtelingenkampen, maar ook op duurzame verbeteringen van de levensomstandigheden van kinderen en hun families. Het hulpprogramma richt zich onder meer op betere drinkwatervoorziening, gezondheidszorg, waaronder de zorg voor zwangere vrouwen en baby's, en het uitbreiden van onderwijs door middel van de zogenoemde Rapid Education-methode die speciaal is toegesneden op het opzetten van basisonderwijs in vluchelingenkampen. Ook worden mensen getraind om de kinderen te helpen bij het verwerken van hun verschrikkelijke ervaringen.

Plan werkt bij het uitvoeren van alle activiteiten zoveel mogelijk samen met lokale en nationale organisaties en met andere internationale ngo's.

Plan Nederland (www.plannederland.nl)

Plan werkt voor kinderen.
Plan Nederland is lid van Plan International, een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich ten doel stelt de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en hun levensgemeenschappen blijvend te verbeteren. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 49 programmalanden. Kindsponsoring vormt de basis van de organisatie.Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.

Noot voor de redactie,