Gemeente Tilburg

Datum
25 januari 2007

Evaluatie de NWE Vorst

Hoge bezoekersaantallen in 2005 en 2006

De NWE Vorst heeft met een aantrekkelijk programma en de nodige flexibiliteit en inventiviteit haar plek in het culturele veld van de stad weer ingenomen of eigenlijk weten te behouden. Dat blijkt uit de evaluatie die deze week door het college is vastgesteld. Wethouder Hugo Backx van Cultuur: "Het publiek heeft de weg naar de NWE Vorst gevonden. De contractuele prestaties zijn ruimschoots behaald. Het aantal bezoekers in 2006 ligt bijna 6.000 hoger dan de afgesproken 12.200. Ondanks de verbouwingswerkzaamheden weet de NWE Vorst toch veel bezoekers te trekken. Ik ben zeer tevreden met dat resultaat". In 2005 kwamen ruim 8.000 bezoekers naar de NWE Vorst en in 2006 16.674 bezoekers. Het programma bleef niet beperkt tot voorstellingen in de zaal. Zo was er in samenwerking met L'Aventura de stadswandeling in de Spoorzone, de Kerstkaravaan als mobiele theatershow in 2005, de samenwerking met festival Cement en het project Tafelgenoten in samenwerking met Tilburg Cowboys die in december internationale aandacht genoot.

Financieel is de situatie onder controle, maar als gevolg van het prille begin heeft de NWE Vorst nog geen reserves voor tegenvallers. "Met de kennis van deze evaluatie gaan we daarom samen met de NWE Vorst het contract uitwerken voor het theater na oplevering van de verbouwing. Gelet op de resultaten van de aflopen periode gaan we dit met vertrouwen tegemoet. We verwachten dat na de verbouwing het bezoekersaantal nog meer zal toenemen en dat het podium in combinatie met horeca een ontmoetingsplek zal worden voor cultureel Tilburg", aldus Backx.

Achtergrond

Als gevolg van het faillissement van de Tilburgse Kunststichting sloot het 'vlakke vloer' theater de Vorst haar deuren. Eind 2004 besloot de gemeente met stichting de NWE Vorst afspraken te maken over exploitatie van het theater, dat inmiddels door de gemeente was aangekocht. Tevens werd in 2005 besloten de gebouwen van de NWE Vorst voor drie miljoen euro fors te renoveren. In 2006 zijn de onderhoudswerkzaamheden gestart aan de Villa en deze worden voor het seizoen 2007-2008 afgerond. Een van de afspraken tussen stichting de NWE Vorst en de gemeente betrof het opstellen van een evaluatie begin 2007.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, telefoon 013 542 88 19.

---- --