Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gedicht Cécile Vanhoutte wint wereldreis

Dichtwedstrijd Op Ruwe Planken met 521 inzendingen groot succes

Nijmegen - Cécile Vanhoutte uit België heeft met haar gedicht 'Uil' de gedichtenwedstrijd van literair tijdschrift Op Ruwe Planken gewonnen. Deze wedstrijd werd gehouden in het kader van de Landelijke Gedichtendag (25 januari). De thema's waren 'Stilte' en 'Witte Ruis', de ruis die je hoort wanneer een radio niet op een zender is afgestemd. Het winnende gedicht krijgt een wereldreis op internet aangeboden.

De 48-jarige Vanhoutte is woonachtig in het Vlaamse Schepdaal en werkt als vertaalster bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In haar vrije tijd schrijft ze poëzie. In het juryrapport prijst de redactie van Op Ruwe Planken haar gedicht 'Uil': "De dichteres weet een moment helemaal te villen en het met goede taalvondsten en passend ritme op papier te zetten. Cécile Vanhoutte heeft een eigen stem, waarmee ze het voor elkaar krijgt een beladen onderwerp uit het cliché te trekken." Eervolle vermeldingen zijn er voor C.P. Vincentius, Inge Boulonois, Ibunda, Gronama en Frans Bruijns. "Originele invalshoeken en goed uitgewerkte gedichten," meldt het juryrapport.

Aantal inzendingen
De dichtwedstrijd kan een groot succes genoemd worden. Vanaf begin november tot 18 januari was het mogelijk poëzie in te sturen. Uiteindelijk ontving Op Ruwe Planken 521 gedichten van 333 dichters. De inzendingen waren van internationale allure. De gedichten waren niet alleen in het Nederlands vervaardigd, maar ook in het Engels, Afrikaans en Fries. De redactie heeft gemerkt dat 'Stilte' niet een thema is dat de meest originele gedichten uitlokt. Het juryrapport: "Een gedachte die bij veel dichters opkwam was dat stilte het meest oorverdovende geluid is dat er bestaat. Ook troffen we vaak de natuur aan in gedichten: nevel en mist als fysieke stilte."

Wereldreis
'Uil' maakt de komende weken een virtuele reis op internet; van Nederland naar België, naar Zuid-Afrika, naar Suriname en dan weer terug naar Nederland. Bovendien zal het gedicht van Vanhoutte samen met de eervolle vermeldingen geplaatst worden in de volgende bundel van Op Ruwe Planken, die op woensdag 14 maart in het CultuurCafé in Nijmegen wordt gepresenteerd.

De internetreis ziet er als volgt uit:
Vertrekdatum: Landelijke Gedichtendag, donderdag 25 januari. Opstapplaats: www.opruweplanken.nl (Nijmegen)

Overige bestemmingen:

1 februari - 8 februari: www.ans-online.nl (Nijmegen)

8 februari -15 februari: www.brakkehond.be (België)

15 februari -22 februari: www.litnet.co.za (Zuid-Afrika)

22 februari - 1 maart: www.schrijvergroep77.com (Suriname)


1 maart - 8 maart: www.passionate.nl (Rotterdam)

8 maart - 15 maart: www.dichttalent.nl (Hilversum)

15 maart - 22 maart: www.opruweplanken.nl (Nijmegen) Aankomstdatum: donderdag 22 maart.

Juryrapport

Het volledige juryrapport en overige informatie over de gedichtenwedstrijd zijn te vinden op de website www.opruweplanken.nl


---

Noot voor de pers, niet ter publicatie

U kunt contact opnemen met de redactie van Op Ruwe Planken en de winnares via redactie@opruweplanken.nl