Gemeente Tilburg

Datum
25 januari 2007

'Kinderen zijn de baas' in de wijken

Meer kinderraden en een jaarlijkse, stedelijke kinderraadsvergadering

Kinderen kunnen hun stem meer laten horen in Tilburg. Zo stelt het college voor om meer kinderraden in de wijken in te voeren en jaarlijks een stedelijke kinderraadsvergade- ring te organiseren. Wethouder Marieke Moorman van Jeugdparticipatie: "We vinden het belangrijk om kinderen meer te betrekken bij hun leefomgeving. Dat kinderen mogen meedenken, meedoen en meebeslissen over hoe hun wijk eruit moet zien. Kinderen hebben hier namelijk vaak hele goede ideeën voor. Door de kinderraden en kinderraadsvergadering kunnen ze actiever deelnemen aan de Tilburgse samenleving. Bovendien maken ze op deze manier kennis met de politiek en zaken als geld en keuzes maken. We willen de betrokkenheid van de inwoners vergroten en je kunt daar wat mij betreft niet vroeg genoeg mee beginnen."

Kinderraden
Tilburg telt momenteel acht kinderraden. Hun activiteiten variëren van het uitzoeken van speeltoestellen tot het organiseren van straatspeeldagen en het maken van een buurtkrant. De kinderraden zijn ingesteld via het wijk- en buurtwerk. De werkwijze, inhoud en frequentie van samenkomen verschillen per wijk. In Berkel-Enschot, Udenhout en de wijken De Blaak en Armhoefse Akkers zijn nog geen kinderraden actief. Het college wil via de basisscholen onderzoeken of er in deze delen van de stad behoefte is aan een kinderraad. Daarnaast wil het college dat de invoering van een kinderraad vanaf 2007 deel uitmaakt van alle nieuwe programma's van eisen voor wijk- en buurtwerk.

Wedstrijd
Het college stelt ook voor om vanaf 2007 jaarlijks een kinderraadsvergadering te organiseren met een wedstrijdelement. Tijdens deze vergadering stemmen afgevaardigden van alle kinderraden voor het beste idee uit de stad, dat de gemeente vervolgens gaat uitvoeren. De ideeën komen van alle kinderen uit de stad; zij kunnen aandragen hoe ze hun buurt leuker, veiliger of schoner willen maken. Per wijk/kinderraad kiezen de kinderen in voorrondes het beste idee. Iedere kinderraad mag vervolgens één idee voordragen voor de wedstrijd. Begeleiding vanuit het wijk- en buurtwerk moet ervoor zorgen dat de ingediende ideeën uitvoerbaar zijn en niet meer kosten dan E 9.000,=.

Het collegevoorstel vloeit voort uit de Kadernota Jeugd (2001), waarin jeugdparticipatie een rode draad vormt, en het voornemen in het Algemeen Beleidsplan College om meer kinderraden op te zetten. Daarnaast is het een uitwerking van het initiatiefvoorstel kinderparticipatie van de SP (mei 2006). Het collegevoorstel wordt op 26 februari a.s. voor advies voorgelegd aan de commissie Modern Bestuur.

Voor de pers:
Thomas Heesters, gemeente Tilburg, telefoon 013-542 99 52; Esy Hoek, gemeente Tilburg, telefoon 013-542 88 35.


---- --