Provincie Groningen

Werkgelegenheid groeit in stad en provincie Groningen 25 januari 2007

De werkgelegenheid in de provincie Groningen is aan het groeien. In de gemeente Groningen is een groei te zien van 0,9% en in de Ommelanden van 0,3%. Met deze gemiddelde toename van 0,6% is er na drie jaar daling sprake van een stabilisering van de werkgelegenheid in de provincie Groningen.

De grootste groei in de provincie vond plaats in gezondheids- en welzijnszorg (van ruim 1300 banen) en in de stad Groningen in de bouwnijverheid (van ruim 220 banen). Ondanks een daling van het aantal banen in de industrie in 2006 blijft de industrie nog wel steeds de grootste werkgever (19,9% van de totale werkgelegenheid) in de Ommelanden. In de stad Groningen is de zakelijke dienstverlening de grootste werkgever (zoals reclame- en uitzendbureaus, makelaars) (19,8%) gevolgd door de sector gezondheids- en welzijnszorg (19,3%).

Landelijk maar ook in Groningen hebben we de afgelopen jaren te maken gehad met een stagnerende economie. Langzaam maar zeker is de economie zich aan het herstellen wat mede tot uitdrukking komt in de vandaag gepresenteerde werkgelegenheidscijfers 2006 van de provincie en gemeente Groningen. Elk jaar wordt er in de provincie Groningen (inclusief de stad Groningen) een onderzoek gehouden onder alle bedrijven en instellingen (ruim 30.000). Hierbij worden de aard van de economische activiteiten en de omvang van het personeelsbestand geïnventariseerd. Het Centrum voor Arbeid en Beleid (CAB) heeft in opdracht van de provincie Groningen het werkgelegenheidsonderzoek in de provincie uitgevoerd. De gemeente Groningen voert het onderzoek in de gemeente in eigen beheer uit door Bureau Statistiek en Onderzoek.

Ontwikkeling werkgelegenheid in de provincie Groningen (inclusief gemeente Groningen)
Op 1 april 2006 waren er in de provincie Groningen 257.112 personen werkzaam bij in totaal 31.841 vestigingen. Dit is inclusief ruim 9000 uitzendkrachten In vergelijking met

1 april 2005 houdt dit in dat de totale werkgelegenheid in de totale provincie (inclusief gemeente Groningen) is toegenomen met 0,6%.

In 2006 vond de grootste groei plaats in de Gezondheidszorg (+1319). De grootste daling van de werkgelegenheid vond plaats in de Industrie (-855) en in de Vervoer en Communicatie (-937). Relatief vond de sterkste groei plaats in de Overige dienstverlening (3,9%), hieronder vallen onder meer kappers, fitnesscentra, schoonheidsalons. In de sector Vervoer en communicatie de sterkste relatieve daling te zien is (-6,3%).

Over een langere termijn (2002-2006) zijn in de gehele provincie Groningen de Overige dienstverlening (9%) en Gezondheids- en welzijnszorg (8,3%) het sterkst gestegen. De sector Financiële instellingen blijkt op lange termijn de grootste daler te zijn (-18,5%), o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen. Ook de sector Vervoer en Communicatie is op lange termijn flink gedaald qua werkgelegenheid (-10,8%).

Ontwikkeling werkgelegenheid in de gemeente Groningen In de gemeente Groningen stonden per 1 april 2006 122.709 arbeidsplaatsen geregistreerd. Dit is inclusief 5.165 bij vestigingen ingeleende uitzendkrachten. Er is in de periode van 1 april 2005 tot 1 april 2006 een toename van het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Groningen geweest van 1.044 (+ 0,9%). De werkgelegenheid is verspreid over 9.186 vestigingen op 1 april 2006. Er was
een toename van 154 vestigingen (+1,7%) ten opzichte van april 2005.

In de bouw, de detailhandel, de zakelijke dienstverlening (voornamelijk callcenters), het onderwijs, welzijn en de gezondheidszorg is de werkgelegenheid toegenomen. In de industrie, het vervoer en de overheid was er een afname van de werkgelegenheid. De werkgelegenheid in de sector openbaar bestuur en overheid is voor het tweede opeenvolgende jaar gedaald.

Algemene ontwikkelingen
Zowel het aantal fulltime banen als het aantal parttime banen is toegenomen.
Opvallend is de relatief sterke groei van de uitzendkrachten. Het aandeel uitzendkrachten komt hiermee op 3,6%. Het aandeel vrouwen op de arbeidsmarkt is toegenomen met 0,5%.
Het volledige rapport is te vinden op de
website: www.arbeidsmarktgroningen.nl
Het vlugschrift 2006 van de gemeente Groningen kan worden nagelezen op: www.gemeente.groningen.nl/statistiek

25 januari 2007