Gemeente Tilburg

Datum
25 januari 2007

Burgemeester sluit Fun Factory vanwege hennepkwekerij

Heuvelring 45 moet vier weken dicht

Burgemeester Vreeman sluit de horeca-inrichting Fun Factory aan de Heuvelring 45 voor een periode van vier weken. De zaak gaat dicht van vrijdag 2 februari 2007 tot vrijdag 2 maart 2007. De reden hiervoor is dat op de zolder van het pand een hennepkwekerij is aangetroffen en de exploitant hiervoor verantwoordelijk wordt gehouden. "Vanwege de criminele sfeer waarin hennepkweek plaatsvindt en het brandgevaar dat is ontstaan, heb ik deze maatregel moeten nemen. De exploitant is op zijn minst zeer nalatig geweest. Je moet er niet aan denken dat er brand was uitgebroken in een volle disco," aldus burgemeester Vreeman. In de periode dat het pand gesloten is wordt nagegaan of definitieve sluiting aan de orde is.

Krachtstroom
Op 20 december 2006 heeft de Politie een hennepkwekerij ontdekt op de zolder van de Fun Factory. Er waren twee afzonderlijke ruimtes gemaakt die beide volledig ingericht waren als hennepkwekerij. Eén van de ruimtes was daadwerkelijk in gebruik. De politie trof er 640 stekjes aan. Ten behoeve van de kwekerij werd in de elektriciteit voorzien door een zeer gevaarlijke wijze van omleiding van krachtstroom. Doordat de krachtstroom omgeleid werd vóór de hoofdzekering was er sprake van een situatie die door Essent werd gekwalificeerd als de gevarenklasse.

Onderverhuur
De exploitant van de horecagelegenheid ontkent elke betrokkenheid. Hem wordt echter onverantwoordelijk gedrag aangerekend. De exploitant heeft immers aan, naar eigen zeggen, voor hem volkomen onbekende personen een zolder 'als atelier' in gebruik gegeven, die uitsluitend via de horecagelegenheid toegankelijk is. Hij heeft een sleutel verstrekt, zodat zij ongecontroleerd ten allen tijde toegang tot het pand hadden. Hij zegt dat hij ook nimmer gecontroleerd heeft hoe de ruimte gebruikt werd en wat voor soort verbouwingen er plaatsvonden. Deze nalatigheid is des te kwalijker daar hij er afgelopen zomer nog voor gewaarschuwd was dat de zolder een interessante plek zou zijn voor het opzetten van een hennepkwekerij. Door tot onderverhuur over te gaan handelde de exploitant ook in strijd met het huurcontract. Door deze houding van de exploitant heeft een uiterst brandgevaarlijke situatie kunnen ontstaan.

APV
Het onverantwoordelijk gedrag van de exploitant is voor de burgemeester aanleiding om, in het belang van de openbare orde en de veiligheid, tijdelijke sluiting van de inrichting te bevelen. De exploitant heeft naar aanleiding van het voornemen van de burgemeester zijn zienswijze naar voren gebracht. Dit heeft de burgemeester niet tot een andere beslissing gebracht. De burgemeester heeft gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid die hem in de APV is gegeven.

Volgens de APV kan de burgemeester de tijdelijke sluiting van een horecabedrijf bevelen indien zich daar feiten hebben voorgedaan die de verwachting wettigen dat het geopend blijven van de inrichting gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of gezondheid. In dit geval was sprake van een 'zeer ernstig incident'. Volgens het vastgesteld beleid geeft de burgemeester dan niet een waarschuwing, maar beveelt hij meteen tot tijdelijke sluiting.

Voor de pers:
Thomas Heesters, woordvoerder burgemeester Vreeman, 013 - 542 99 52.

---- --