Gemeente Leeuwarden

Duidelijkheid over locatiekeuzen opvangvoorzieningen

Bron: Gemeente Leeuwarden (25-01-2007) Duidelijke procesafspraken, heldere criteria voor locaties en betere communicatie met alle partijen. Deze onderdelen bepalen de wijze waarop locatiekeuzen rond maatschappelijke opvang en verslavingszorg tot stand komen: geruisloos of met massaal protest. Op uitnodiging van wethouder Roel Sluiter bespraken ruim zestig belangstellenden (wijkbewoners, instellingen, gemeenteraad en ambtenaren) dit onderwerp op woensdagavond 24 januari in It Aljemint.

Na inleidingen over soortgelijke situaties in Groningen en Utrecht werden de deelnemers in groepen verdeeld met als opdracht om de beste oplossingen voor Leeuwarden te presenteren. De inwoners spraken de integrale aanpak van beide steden en het intensieve communicatietraject het meest aan. `Het is ongelooflijk storend dat je erg laat in kennis wordt gesteld dat in jouw wijk een unit voor heroïneverstrekking wordt gevestigd; dat levert tegenwerking op.' De instellingen waren van mening dat bestuur en politiek meer visie en ruggegraat moeten tonen, de gemeenteraad wil meepraten over spreiding in de stad en keuzemogelijkheden krijgen voor locaties rondom maatschappelijke opvang. En de ambtenaren waren van mening dat duidelijkheid vooraf, van meet af aan burgers bij het proces betrekken en een goede, open communicatie ingrediënten zijn die het proces beter kunnen laten slagen.

Tijdens de discussie meldden o.a. bewoners uit de Oranjewijk en rondom opvangvoorziening Willemstate dat het gebrek aan informatie aanvankelijk zorgde voor een gespannen sfeer. `Nu is er wel overleg, je ziet dat de bezoekers van de opvangvoorzieningen er beter uitzien en dat er geen overlast is omdat ze binnenblijven'.

Wethouder Sluiter meldde dat het doel van de bijeenkomst was om inbreng te krijgen voor een nota waarin het gewenste proces en de procedure voor dit soort voorzieningen wordt beschreven. Hij deed de toezegging voor een vervolgbijeenkomst waarbij de nota wordt besproken met de uitgenodigde deelnemers, voordat een besluit hierover wordt genomen door burgemeester en wethouders. Het is de bedoeling dat daarna de gemeenteraad een mening geeft en een besluit neemt over de beschreven aanpak.