SGP


25 - 01 - 07 | Van der Staaij stelt vragen over uitspraken van minister Nicolai

SGP-Kamerlid Van der Staaij wil door middel van schriftelijk vragen opheldering over de uitspraken van minister Nicolai inzake de rangorde van grondrechten. Daarbij komt ook de beoordeling van de kruisigingsact van Madonna aan de orde. De minister-president wordt kritisch bevraagd op de eenheid van kabinetsbeleid.

Vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister-president en de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing:


1.
Hebt u kennis genomen van de berichtgeving over een toespraak die de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing in Groningen heeft gehouden? (1)


2.
Is het juist dat de minister bij die gelegenheid heeft gezegd dat er sprake is van een rangorde in de Grondwet en dat voor hem de vrijheid van meningsuiting bovenaan staat? Hoe verhoudt zich dit tot het kabinetbeleid, zoals neergelegd in de nota âGrondrechten in een pluriforme samenlevingâ? (2)


3.
Hoe verhoudt de opvatting van de minister inzake de kruisigingsact van Madonna zich tot de beantwoording van schriftelijke vragen van de minister van Justitie, waarin deze stelt dat dit âeen verwerpelijke methode om aandacht te trekken ten koste van de diepste gevoelens van veel mensenâ is? (3)


4.
Kunt u uitleggen waarom het zichzelf opleggen van beperkingen haaks staat op een vrije democratie?


5.
Hoe verhouden de uitlatingen van de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing zich tot het kabinetsbeleid inzake waarden en normen, waarbij elementen als respect en fatsoen centraal staan? Hoe beoordeelt u in dit licht de uitspraak dat we âgekwetste gevoelens bij bepaalde groepenâ voor lief moeten nemen?


6.
Bent u met ons van mening dat het beginsel van de eenheid van kabinetsbeleid ook in een demissionaire periode van toepassing is en daarmee de ruimte voor persoonlijke opvattingen in ministeriële toespraken begrensd?


1. âNicolaï zet de vrijheid van meningsuiting bovenaanâ, Trouw, 25 januari 2007, p. 3.

2. Handelingen TK, 2003-2004, 29 614, nr. 1.
3. Handelingen TK, 2005-2006, aanhangsel nr. 2019.

Van der Staaij stelt vragen over uitspraken van minister Nicolai