Gemeente Coevorden

Commissie voor de MER moet nog met eindadvies komen

De onafhankelijke commissie voor de milieueffectrapportage (mer-commissie) moet nog met haar eindadvies komen over het milieueffectrapport van het ontwerp-bestemmingsplan Europark, Heege-West 2 en Heege-West 3.

In de afgelopen week is de indruk gewekt dat de onafhankelijke mer-commissie al een eindadvies had uitgebracht over het milieueffectrapport. Dat is nog niet het geval. In de adviesprocedure van de onafhankelijke mer-commissie is het een gebruikelijke stap dat de mer-commissie tussentijds om aanvullende informatie kan vragen om tot een weloverwogen eindadvies te komen. De mer-commissie heeft nu gevraagd om aanvullende informatie. De gemeente Coevorden zorgt er voor dat de mer-commissie de gevraagde documenten en rapporten krijgt. De mer-commissie zal op basis van het milieueffectrapport en de aanvullende informatie uiteindelijk nog tot eindadvies moeten komen.

In september en oktober vorig jaar lag het voorontwerpbestemmingsplan en het milieueffectrapport voor Europark, Heege-West 2 en Heege-West 3 voor iedereen zes weken ter inzage. Alle zienswijzen die tijdens deze inzageperiode zijn binnengekomen worden samen met het toetsingsadvies van de mer-commissie meegenomen in de opstelling van het ontwerp-bestemmingsplan. Het college legt het ontwerp-bestemmingsplan vervolgens ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

Wat eraan vooraf ging

Ontwikkelingen op de bedrijventerreinen Heege West 2 en 3 en jurisprudentie leidden er in 2005 toe dat de gemeente besloot een nieuw bestemmingsplan te maken voor het Europark, Heege-West 2 en Heege-West 3. Voor het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan moet volgens de wetgeving een milieueffectprocedure (m.e.r.) doorlopen worden. Deze procedure is in januari 2005 gestart met de bekendmaking van de startnotitie. De startnotitie lag ter inzage en iedereen kon daarop een zienswijzen indienen. Deze inspraakreacties zijn destijds door de gemeente verzameld en voorgelegd aan de commissie voor de milieueffectrapportage (mer-commissie). Deze commissie stelde vervolgens vooraf adviesrichtlijnen op voor het milieueffectrapport. De gemeenteraad stelde uiteindelijk de richtlijnen voor het milieueffectrapport definitief vast. In de richtlijnen staat aangegeven waaraan in het milieueffectrapport aandacht moet worden besteed.