Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ross pleit voor minister Jeugd in nieuw kabinet

Nieuwsbericht, 24 januari 2007

Het is tijd voor een minister voor Jeugd, vindt staatssecretaris Ross.

Ross, staatssecretaris van jeugdbeleid, gaf deze aanbeveling aan het nieuwe kabinet tijdens de slotbijeenkomst van Operatie JONG in Den Haag.

Behalve voor een minister pleit zij ook voor een onderraad Jeugd. In deze constructie kan de ingezette samenwerking tussen departementen met kracht worden voortgezet.

'In die onderraad moet de samenhang van het jeugdbeleid moet worden besproken, nog vóórdat de voorstellen besproken worden in de ministerraad,' aldus Ross. 'In de afgelopen jaren heb ik de basis gelegd voor deze nieuwe stappen. Ik hoop dat de komende kabinetsperiode hiervan de vruchten geplukt gaan worden.'

Om ervoor te zorgen dat kinderen en ouders zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen, moet de rijksoverheid zoveel mogelijk aan gemeenten en uitvoerende partijen overlaten, vindt Ross. 'Gemeenten weten veel beter dan de rijksoverheid wat er speelt op het lokale niveau en kunnen dus veel beter inspelen op de behoeften van kinderen en hun ouders.'

Daarnaast roept Ross gemeenten op ervoor te zorgen dat professionals zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Ze moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle betrokken partijen samenwerken in Zorg- en Adviesteams. En dat opvoed- en opgroeiondersteuning zoveel mogelijk wordt gebundeld in Centra voor Jeugd en Gezin.