Dienstenbond CNV

Reactie op open brief Oranjewoud
25-01-2007

Uitstel vervroegde OR verkiezingen

Op 12 januari 2007 hebben de vakbonden een open brief gezonden aan de directie van Oranjewoud, waarvan u allen een afschrift hebt ontvangen. De kernvraag van die brief was een verzoek aan de directie om het gevoerde beleid te verantwoorden. De vakbonden zijn namelijk van mening dat de directie onvoldoende oog heeft voor het belang van de goede naam van Oranjewoud en met het oog op de toekomst van het bedrijf- ook onvoldoende aandacht heeft voor goed werkgeverschap.

Kennelijk valt het de directie niet mee om haar keuzes te onderbouwen, want de open brief is tot op heden zonder reactie gebleven. Wel heeft de directie op het intranet van Oranjewoud vermeld dat zij "passend zal reageren op de kritiek van vakbonden.

Onze verbazing was dan ook groot toen bleek dat de voorzitter van de OR van Oranjewoud zich kennelijk geroepen voelt om in de pers te reageren op een open brief aan de directie. Volgens de vakbonden geeft de OR daarmee wel erg duidelijk aan dat deze niet tussen partijen staat en onafhankelijk is. Dat is altijd één van onze grootste punten van kritiek geweest, maar het is natuurlijk betreurenswaardig dat dit zo helder aan de oppervlakte komt. Directie en OR zijn namelijk gezamenlijk van mening dat de OR uw belangen afdoende behartigt. Er is nu een blok ontstaan van directie en OR waartegen individuele medewerkers tamelijk machteloos staan. Vakbonden past dan geen andere rol dan het organiseren van enig tegenwicht.

Aan de inhoudelijke reactie van de voorzitter willen wij niet veel woorden vuil maken. Opgemerkt moet worden dat het weinig relevant is dat de OR zeven jaar geleden nog te boek stond als één van de beste in het land. Ook moet opgemerkt worden dat wij er geen geheim van hebben gemaakt dat de loonsverhogingen bij Oranjewoud ook binnen de CAO altijd veel te laag zijn geweest. Dat was één van de breekpunten in de laatste onderhandelingen. Dat was echter wel een betere situatie dan nu. Nu is er feitelijk al twee jaar geen sprake van loonsverhogingen. Wat wordt gegeven is ter compensatie van het verlies van rechten op andere arbeidsvoorwaarden. 2% om het pensioen op peil te houden is geen loonsverhoging. Of onze inzet slecht valt bij sommige medewerkers is eigenlijk niet relevant, die is ingegeven door principiële motieven. Vooralsnog doet een verdubbeling van de ledentallen vermoeden dat de OR zijn vinger niet meer helemaal aan de pols heeft van wat er speelt binnen het bedrijf. Dat blijkt ook uit de felle reacties van leden op de lofzang van de voorzitter van de OR op het ondernemerschap van Sanderink.

Inmiddels heeft de OR ons meegedeeld dat de raad het gerucht heeft vernomen dat wij de vervroegde verkiezingen uitleggen als zwaktebod. Om die reden heeft de OR besloten de verkiezingen niet meer te vervroegen, maar op de oorspronkelijke datum van 12 juni te laten plaatsvinden. Nogal kinderachtig, maar het biedt wel gelegenheid om u alsnog namens één van de bonden kandidaat te stellen. Het gaat dit keer wel ergens om. Wij zijn als vakbonden van mening dat enkele zeer lang zittende OR-leden niet namens alle werknemers beslissingen moeten kunnen forceren. Binnen de OR zijn mensen nodig die de discussie durven voeren of de OR wel op de goede koers zit en inderdaad voldoende rekening houdt met de belangen van werknemers. U heeft tot 1 mei de gelegenheid om zich kandidaat te stellen.

S.J. van der Velde
bestuurder