Gemeente Dordrecht


---

Verordening Culturele initiatieven gewijzigd

Meer ruimte voor culturele initiatieven in Dordrecht

Marianne van Rijsbergen

De verordening Culturele initiatieven is aangepast. Nieuw in de verordening is dat vanaf nu ook niet-Dordtse instellingen een beroep kunnen doen op subsidie uit de pot voor culturele initiatieven. Ook het aantal keer dat een instelling een beroep kan doen op de verordening is gewijzigd. Voorheen was dit drie maal, nu is het mogelijk om zes maal in aanmerking te komen voor subsidie van de te organiseren activiteit.
Ook is in de verordening een berekeningsmethode opgenomen om te komen tot de hoogte van het subsidiebedrag.

De verordening Culturele initiatieven 1995 is aan vernieuwing toe. De verordening dient aan te sluiten op de in 2006 vastgestelde Algemene Subsidieverordening Dordrecht. De wijziging van de verordening is ook een gevolg van de in 2004 gehouden gesprekken met de stad. Tijdens deze gesprekken werd met cultureel betrokkenen gediscussieerd over het cultuurbeleid in Dordrecht. De gemeenteraad besloot toen voor meer ruimte voor succesvolle en voor de stad belangrijke culturele initiatieven.

In de oude verordening werd het begrip culturele initiatieven gesplitst in evenementen en in experimenten. Dit klopt niet meer met de huidige praktijk. Er is namelijk een aparte Evenementen subsidieverordening ingesteld en het begrip experimenten wordt niet meer gebruikt. Onder een cultureel initiatief wordt nu verstaan: een voor de instelling en/of Dordrecht niet vaak voorkomend, openbaar toegankelijk(e) project of activiteit, waarbij één of meerdere culturele disciplines centraal staan.

Met deze verordening wil de gemeente Dordrecht culturele activiteiten stimuleren en ondersteunen. De voorwaarde die Dordrecht stelt is dat de activiteit of het project een bijdrage levert aan het culturele klimaat in Dordrecht en dat het culturele karakter voorop staat.

Inspraak
De aangepaste verordening ligt tot en met 7 maart ter inzage op het Stadskantoor van de gemeente Dordrecht, Spuiboulevard 300 te Dordrecht. Geïnteresseerden kunnen de verordering op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur inzien.
Na de inspraakperiode zullen eventuele reacties worden verwerkt en zal de verordening Culturele initiatieven aan het college van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad worden voorgelegd ter goedkeuring.

Redactie
Marianne van Rijsbergen
Communicatie

telefoon 078 - 639 69 01

Informatie
L. Bloemen
Sector Cultuur
telefoon 078 â 648 18 68 (ma-, wo- en vrijochtend tot 12 uur)