Ingezonden persbericht


Gedichtendag in het Brusselse Gemeenschapsonderwijs

Graag nodigen we u uit om verslag uit te brengen over de Gedichtendag op donderdag 25 januari 2007 die we met verschillende scholen uit het Brusselse Gemeenschaps- en stadsonderwijs opzetten.

Apotheose wordt in elk geval een bruisende poëzieshow in zaal Molière, Bastionsquare 3 (Naamse Poort) om 11.00 uur. De leerlingen Woord en Muziek van de Kunsthumaniora brengen dan stadsgedichten van bekende dichters en een keuze uit de gedichten van leerlingen uit onze scholen, doorspekt met een paar streepjes muziek. Daarna komt een bekend jong dichter aan het werk: Peter Holvoet-Hanssen (www.kapersnest.be). Afsluiter wordt het scanderen van het gedicht "Ket" van Geert van Istendael (www.bocobrussel.be/Ket.htm) .

Deze gedichtendag werd ruim voorbereid in verschillende scholen: zo waren er lezingen en workshops over poëzie (door Frank De Crits en De Kunstvogel) rond de stad en Brussel in KA Ukkel, KA Anderlecht, KA Etterbeek, Basisschool 't Plantzoentje te Laken, Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls. In alle scholen worden intern poëzie-evenementen georganiseerd. Ook voor leerlingen met een eerder beperkte voorkennis Nederlands blijkt het zich leren uitdrukken in poëtische taal een heel bevredigende opdracht. Leerlingen duiken in poëziekoffers, maken "collages voor collega's" of beelden hun impressies uit.

Extra muros activiteiten op 25 januari voorafgaand aan de show in Muziekpublique - zaal Molière zijn: een poëziebezoek aan het Ministerie van Cultuur in de Arenbergstraat door KA Anderlecht en een heuse poëziebelegering van de VRT met (gepersonaliseerde) gedichten door KA Etterbeek (vanaf 8.00 uur).

We wijzen er ook op dat leerlingen van KA Etterbeek om 19.00 een bezoek brengen aan "Poëten in het Vlaams Parlement" (Schelp) met ondermeer daar ook Peter Holvoer-Hanssen.

Dank voor uw belangstelling.

voor de voorzitter en Raad van Bestuur
Marc Maes, coördinator BOCO
Oudstrijderslaan 200
1140 Brussel
02/727 06 79 Fax: 02/702 30 60 (tav BOCO)
Rekeningnummer: 001-3164635-86
http://www.bocobrussel.be