Gemeente Bergen


Stormschade in de bossen

De storm van afgelopen donderdag heeft veel schade veroorzaakt in de bossen. Met name in het gebied tussen Bergen en Well, in de omgeving van het Reindersmeer en de schaapskooi, zijn duizenden bomen, omgewaaid. Het bos ziet er sinds afgelopen donderdag op sommige plekken heel anders uit. Volgens metingen op vliegveld Niederrhein is een rukwind met een snelheid van 122 kilometer per uur over dit gebied geraasd. Deze heeft over een breedte van zo'n 200 meter veel schade aangericht.

Oorzaak schade
De schade is ontstaan door een combinatie van factoren. In de eerste plaats natuurlijk de wind, vooral de harde rukwinden. De meeste omgewaaide bomen zijn grove dennen, deze hebben een relatief klein wortelstelsel. Door de regen van de afgelopen tijd is de bodem bovendien verzadigd, in de natte bodem hebben de wortels ook minder houvast. Daarnaast hebben vooral de percelen die pas uitgedund zijn veel schade geleden. Maar ook percelen die jaren geleden uitgedund zijn hebben geleden onder de storm.

Natuurontwikkeling
Het bos ziet er op sommige plekken dan heel anders uit, de natuur op zich heeft ondanks de omgewaaide bomen weinig schade opgelopen. Er staan voldoende jonge boompjes, planten van nieuwe bomen is dus niet nodig. Door een toename van dood hout wordt de natuur zelfs wat afwisselender. Uiteraard is het wel een kwestie van jaren voordat de jonge boompjes weer de afmeting van hun voorgangers hebben.

Werkzaamheden
De gemeente én de brandweer hebben donderdagnacht en vrijdag alle doorgaande wegen vrijgemaakt. De komende tijd worden ook alle wandel-, fiets- en ruiterroutes vrij gemaakt van omgevallen bomen en afgerukte takken. Daarnaast wordt op sommige percelen het stormhout 'geoogst' terwijl op andere percelen het hout blijft liggen om de natuur zijn gang te laten gaan.

Foto: Medewerkers van de brandweer en de gemeente hebben donderdagnacht en vrijdag de wegen vrijgemaakt.

Foto: In de omgeving van het Reindersmeer en de schaapskooi staan sinds afgelopen donderdag aanzienlijk minder bomen.


---- --