Socialistische Partij

SP :: Nieuws

"Leid basisschoolleerlingen niet op voor de 20e eeuw"

24-01-2007 * SP-Kamerlid Nathalie de Rooij vindt het typerend voor de staat van het onderwijs dat op bijna de helft van de basisscholen in Nederland les wordt gegeven uit schoolboeken van elf jaar oud tot meer dan achttien jaar oud. Deze onthutsende gegevens komen voort uit onderzoek van TNS NIPO. "Veel te veel onderwijsgeld gaat naar alles behalve onderwijs. Daar heeft minister Van der Hoeven de laatste jaren blijkbaar amper iets aan kunnen veranderen."

In 2005 stelde toenmalig SP-Kamerlid Fenna Vergeer vergelijkbare onderzoeksresultaten aan de orde in de Kamer. Minister Van der Hoeven beloofde toen beterschap. "Het is triest om te zien dat er nog niets aan is gedaan," aldus De Rooij.

Het is overigens niet zo dat scholen geen budget krijgen om methodes aan te schaffen. "Het heeft er alle schijn van dat scholen het geld verkeerd besteden," zegt De Rooij. "Ik wil weten waar dat geld precies naar toe gaat en wat de minister gaat doen om te zorgen dat de kinderen de beschikking krijgen over de beste boeken en andere leermiddelen. Kinderen leren nu over landen die niet meer bestaan of leren spellen op basis van achterhaalde regels. Zo leiden we ze op voor de 20e eeuw. Dat kunnen we hen niet aandoen en is beneden de waardigheid van een rijk land als Nederland dat bovendien de pretentie heeft een kenniseconomie te zijn."