Gemeente Assen


Actueel

Baggelhuizerplas veilig en schoon

Assen, 24 januari 2007

Komend half jaar worden de eerste stappen gezet voor het verbeteren van recreatiegebied de Baggelhuizerplas. De gemeente heeft plannen klaarliggen om het gebied op korte (2007) en lange termijn te ontwikkelen tot een prettig, schoon, veilig en recreatief gebied. Het veel besproken wielercentrum heeft in deze plannen geen plaats gekregen, en is daarmee definitief van de baan op deze locatie. Daarmee is de gemeente tegemoet gekomen aan de wensen van de bewoners en verenigingen.

De Baggelhuizerplas ligt aan de westelijke stadsrand van Assen en is ontstaan uit een voormalige zandwinning. Eind jaren '80 is dit gebied ingericht als recreatiegebied: 125 ha groot, bosrijk, waterrijk en ruimtelijk. De Baggelhuizerplas kan aanzienlijk worden verbeterd op het gebied van recreatie, veiligheid, hygiëne, bereikbaarheid en ontsluiting. In de eerste plannen werd gesproken over het plaatsen van een wielercentrum en het maken van een tweede hoofdontsluiting vanaf Kloosterveen. Beide plannen ontvingen veel weerstand. Daarop is besloten het gebied verder te ontwikkelen zonder wielercentrum en te onderzoeken of de ontsluiting via de Zoom tot de mogelijkheden behoort.

Naar aanleiding van de inrichtingsvisie van 2005 waarbij gemeente, omwonenden en gebruikers betrokken zijn geweest, zijn nu korte en lange termijn plannen ontwikkeld. Op korte termijn ligt de nadruk op verbetering van dit gebied o.a. op het versterken van beheer en veiligheid. Momenteel is door de dichte beplantingen een onoverzichtelijk gebied ontstaan, waar men zich onveilig kan voelen. Door openheid te creëren, het toezicht te vergroten en handhaving te verbeteren, ontstaat een veiliger gebied. Met het opknappen van de fiets- en wandelpaden wordt het gebied beter bereikbaar.

Op lange termijn wordt aandacht besteed aan het versterken en uitbreiden van de recreatieve functie en het verbeteren van de leefbaarheid van dit recreatiegebied. De gemeente zet zich in voor het verbeteren van het imago van de Baggelhuizerplas. Uiteraard wordt daarnaast continu gewerkt aan beheer en veiligheid.