Provincie Groningen

gepresenteerd op drukbezocht symposium Burgerlijke stand Groninger natuur en landschap gepresenteerd op drukbezocht symposium 25 januari 2007

Woendag 24 januari presenteerde eindredacteur Kees van Scharenburg "De Toestand van Natuur en Landschap 2006 in de Provincie Groningen". De Toestand is de burgerlijke stand van de natuur en het landschap in onze provincie. Het doel van de rapportage is enerzijds het meten van de effecten van het bestaande natuur en landschapsbeleid. Anderzijds staan in het rapport relevante ontwikkelingen die kunnen leiden tot nieuw beleid.

Drukbezocht symposium
Symposium toestand natuur en landschap

Twintig jaar meetnet
Omdat het meetnet waarmee de gegevens zijn verzameld twintig jaar bestond, werd het rapport gepresenteerd tijdens een symposium onder leiding van Hanneke Kappen. Met maar liefst honderdveertig gasten moest zelfs de publieke tribune van de Statenzaal in het Groninger provinciehuis worden ingezet.

Rode loper
Gedeputeerde Bleker (natuur, water, landbouw en milieu) is blij met het rapport, omdat het belangrijke informatie biedt voor het provinciaal beleid. Hij pleitte ervoor de rode loper uit te leggen voor de natuur door grote gebieden in te richten, maar vooral ook in het agrarisch gebied ruimte te maken voor de natuur. Nieuw beleid voor natuur en landschap in Groningen zal in de komende Statenperiode - na de verkiezingen van 7 maart - gestalte krijgen.

Symposium natuur en landschap 2006
Statenlid Attie Bos (GroenLinks) (eerste rij, tweede van rechts) ontving tijdens het symposium het eerste exemplaar van De Toestand uit handen van gedeputeerde Henk Bleker

Mini-expositie
Bij de ontvangst, in de pauze en na afloop konden de gasten genieten van een mini-expositie van vijf schilderijen uit de provinciale Ploeg-collectie. De schilderijen waren smaakvol gecombineerd met posters waarop ontwikkelingen van landschap en natuur waren samengevat.

Een greep uit "De Toestand"
Hoewel planten en vogels de dynamiek van het Wad goed kunnen volgen, hebben zij in de kwelders last van de verruiging. Dat bemoeilijkt de groei van vegetatie als zeekraal aan de Kust, waardoor vogels zoals de Kluut er minder voedsel vinden.

De ontwikkeling van natuur in Water en Moeras ziet er positief uit. Het aantal hectares breidt gestaag uit en bijzondere populaties zoals de Groene Glazemaker (een libellensoort) en het Veenbesblauwtje (een vlinder) profiteren hiervan.

De geliefde kleuren paars en geel van pinksterbloemen en boterbloemen in het grasland komen buiten natuurreservaten nog maar zelden voor. Ook kenmerkende vegetatie in de akkergebieden staat onder druk.

Met het landschap in het Open Cultuurlandschap gaat het beter. Wierden worden hersteld en de afname van slootlengte blijft beperkt. De grootschalige openheid in grasland en akkerland is wel een zorgpunt. De weidevogels hebben het moeilijk. Hun leefgebied beperkt zich vrijwel geheel tot de kleigrond. Graseters als de zwaan en de gans doen het juist goed.

Net als op het grasland zijn de kenmerkende vegetaties zo goed als verdwenen en is spontaan herstel niet te verwachten. De grauwe kiekendief weet zich dankzij gericht beschermingswerk te handhaven. Andere akkervogels zijn in aantal afgenomen. Elementsoorten zoals de kleine karekiet (gerelateerd aan het element riet) vertonen soms zelfs spectaculaire toenamen.

Besloten cultuurlandschap
De landschapskenmerken van het Westerkwartier en Westerwolde zijn nog altijd de trots van het besloten cultuurlandschap. De houtsingels van het Westerkwartier doen het daarbij de laatste jaren goed, de essen van Westerwolde hebben moeilijker door onder andere erosie. Broedvogelaantallen in dit gebied zoals van de specht, zijn toegenomen.

Algemene problemen zijn verdroging, vermesting en verzuring. Met name moerasgebied, de veengebieden en oude bossen lijden onder deze bedreiging. Ook de versnippering van natuurgebieden is een probleem voor zowel de inrichting als het beheer. Verder verdient (de financiering van) het beheer van zowel landschap als natuur ook in de toekomst de nodige aandacht.

26 januari 2007