Gemeente Amsterdam



Nieuw splitsingsbeleid Amsterdam

24 januari 2007
-
Stefan Rutte

Het college van B&W heeft een nieuw splitsingsbeleid voor particuliere huurwoningen voorgesteld, dat per 1 september 2007 in werking moet treden. Kernpunten van dit voorstel zijn dat er aan vijf stadsdelen binnen de Ring A10 ruimte wordt gegeven om in totaal maximaal 4723 vergunningen te verstrekken voor het splitsen van particuliere huurwoningen met een huur onder de huurtoeslaggrens (EUR 615,01 per 1 juli 2006) en dat er meer uniformiteit komt in de uitvoering van het splitsingsbeleid tussen de stadsdelen. Op dit voorstel kunnen particuliere verhuurders, eigenaren en andere betrokkenen vanaf 12 februari inspreken.

Tjeerd Herrema (wethouder Volkshuisvesting): "De afgelopen periode is de inzet van het splitsen als instrument bij de aanpak van vooroorlogse herstructurerings- en stedelijke vernieuwingswijken, zoals de oude Indische Buurt, zeer succesvol gebleken. De mogelijkheid voor particulieren om hun bezit te splitsen en te verkopen zorgt voor een gedifferentieerde woningvoorraad en een belangrijke kwaliteitsimpuls. Het splitsen moet heel gericht in deze wijken worden ingezet."

Gebiedsgericht en gebonden aan maximale aantallen In het voorstel voor nieuw splitsingsbeleid wordt alleen aan vijf stadsdelen binnen de ring de mogelijkheid gegeven om particuliere huurwoningen te splitsen. Deze stadsdelen kennen een relatief laag aanbod van koopwoningen. Splitsing kan hier voor een belangrijk deel bijdragen aan de verbetering van woonkwaliteit en verhoging van de woningdifferentiatie. Het aantal is als volgt verdeeld: Westerpark 630, Zeeburg 554, Bos en Lommer 1224, De Baarsjes 1304 en Oost/Watergraafsmeer 1011 woningen. Met deze verdeling is rekening gehouden met de omvang van de voorraad goedkope huurwoningen en het aandeel koopwoningen in de stadsdelen. In de overige vooroorlogse stadsdelen, de zogenaamde topgebieden van de stad, wordt geen splitsingsruimte vrijgegeven. De marktdruk is hier zo groot dat het college in deze gebieden beschermend wil optreden om de goedkope particuliere huurvoorraad te behouden.

Vierde tranche
Sinds 2002 hebben alle stadsdelen binnen de Ring A10 toestemming gekregen om in drie tranches 14.277 splitsingsvergunningen te verstrekken. Met de laatste tranche (4723 vergunningen) komt het totaal op 19.000 woningen, conform wat in 2001 als hoeveelheid is bepaald. Deze 4723 vergunningen worden nu passend binnen het voorstel voor nieuw splitsingsbeleid ingezet. Aan het splitsen van particuliere huurwoningen in de vrije sector zijn geen maximale aantallen verbonden. Het vrijgeven van de laatste tranche komt een jaar later dan gepland. De gemeente wilde de effecten van de huurliberaliseringsplannen van het huidige kabinet afwachten. De vrees bestond dat de goedkope woningvoorraad onder een kritische grens terecht zou komen, waardoor er geen ruimte over zou blijven om woningen te splitsen. Deze vrees is weggenomen nu de Wet Modernisering Huurbeleid niet door de Eerste Kamer is aangenomen.

Uniformering in de uitvoering
In de praktijk is gebleken dat door stadsdelen verschillende aanvraagprocedures voor een splitsingsvergunning worden gehanteerd en dat er verschillend wordt omgegaan met de kwaliteitseisen waaraan een pand moet voldoen voor een splitsingsvergunning. In het nieuwe splitsingsbeleid wil het college hierin verandering brengen door centraal stedelijk een model aanvraagprocedure en een checklist kwaliteitseisen vast te stellen.

Inspraak en verdere procedure
Het collegevoorstel wordt vrijgegeven voor een inspraakprocedure tussen 12 februari en 23 maart 2007. Hierover volgt nog nadere berichtgeving, onder andere op www.wonen.amsterdam.nl. Op 7 februari wordt het voorstel voor nieuw splitsingsbeleid in de raadscommissie besproken. Volgens planning stelt de gemeenteraad het voorstel voor nieuw splitsingsbeleid vast op 13 juni 2007 en treedt het nieuwe splitsingsbeleid per 1 september 2007 in werking.

Pb-014