Gemeente Heusden


Gemeente wint rechtszaak tegen bewoners Wolput januari 2007 Gemeente wint rechtszaak tegen bewoners Wolput

De rechter heeft de gemeente Heusden in het gelijk gesteld inzake de aanpak van illegaal grondgebruik bij de reconstructie van de Wolput. Voor de vergroting van een hoofdriool en de verbreding van de weg stuitte de gemeente in 2005 op gemeentegrond die bewoners illegaal bij hun voortuin hadden getrokken. De gemeente legde vervolgens op een deel van deze grond een fietspad aan, waarop bewoners naar de rechter stapten.

Om de weg veiliger te maken, besloot de gemeente een apart fietspad aan te leggen, zodat fietsers en automobilisten niet langer over dezelfde weg hoefden te rijden. Hiervoor moest de weg worden verbreed. Daarvoor moest de gemeente een beroep doen op gemeentegrond die als voortuin in gebruik was door enkele bewoners van de Wolput. Ook voor de aanpak van het hoofdriool kwam dit probleem op dezelfde plaats naar boven. Het riool bleek te zijn beschadigd en had te lijden van wortelingsgroei. Voorts was de capaciteit onvoldoende. Daarom moest het hoofdriool aan de Wolput worden vergroot. Bij onderzoek naar de kadastrale grens bleek dat deze niet gelijk liep met de stoep, maar dat deze in de voortuin van enkele bewoners lag. De gemeente startte na vruchteloze onderhandelingen met de werkzaamheden. Maar bewoners wilden het gebruik van die grond niet opgegeven en daagden de gemeente voor de rechter.

De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft nu, na ruim een jaar procederen, de gemeente gelijk gegeven. Een beroep op verjaring had geen succes en dat is een belangrijk gegeven. De gemeente eiste de grond terecht terug.

Uiteraard is de gemeente blij met de uitspraak. De gemeente had de eigen grond gewoon nodig om haar werk te kunnen doen. In dit geval ging het dus vooral om het aanleggen van een veilige weg.

De gemeente heeft nog meer zaken op het terrein van illegaal grondgebruik op de plank liggen en zal deze zeker gaan oppakken. Daarbij wordt altijd geprobeerd om in overleg met de mensen tot een akkoord te komen. Maar zo niet, dan is de uitspraak van de rechter een steun in de rug om tot een goed resultaat te komen. Geplaatst op: 24 januari 2007