Ministerie van Defensie


24-01-2007
Schriftelijke vragen Canadese beslissing over een meereizende journalist
Vraagsteller: Van Bommel

In de bijlage bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van het lid Van Bommel over de invloed op de Canadese beslissing over een meereizende Nederlandse journalist. (Ingezonden 19 december 2006, kenmerk 2060704560).

DE MINISTER VAN DEFENSIE
Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Defensie over de invloed op de Canadese beslissing over een meereizende Nederlandse journalist. (Ingezonden 19 december 2006, kenmerk 2060704560)

1 Is het waar dat u contact hebt gehad met de Canadese autoriteiten opdat uiteindelijk geadviseerd is een Nederlandse journalist niet toe te staan om met de Canadese militairen in Zuid-Afghanistan mee te reizen, teneinde een journalistiek verslag van hun werk te maken? 1)

Zo ja, op basis van welke overwegingen hebt u dat geadviseerd dan wel besloten? Bent u bereid uw advies aan de Kamer te sturen? Indien neen, wat zijn dan de feiten?

2 Wanneer speelde dit verzoek?

3 Op welke wijze hebt u met de Canadeze autoriteiten afspraken gemaakt? Op wiens verzoek zijn deze afspraken tot stand gekomen? Gelden de regels van de Nederlandse code voor journalisten in Afghanistan ook voor journalisten die met onderdelen van andere landen willen meereizen? Zo ja, bent u bereid deze afspraken aan de Kamer te sturen? Verschillen deze afspraken van de code die u aan journalisten voorlegt die met de Nederlandse krijgsmacht willen meereizen?

4 Is het waar dat het om Joeri Boom van de Groene Amsterdammer gaat en om fotograaf Jeroen Oerlemans? 2) Hebt u, indien de feiten kloppen, de heren Boom en Oerlemans op de hoogte gebracht van de achtergronden van deze beslissing? Hoe verklaart u, indien het bericht waar is, dat u geen toestemming hebt gegeven terwijl u in eerdere gevallen de heren Boom en Oerlemans juist wel van dienst was? 3)

5 Klopt de veronderstelling van de heer Boom (en de hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer, de heer Smeets) dat er op zijn minst twee beleidslijnen bij Defensie worden uitgevoerd; namelijk het officiële voorlichtingsbeleid dat transparant is en een tweede beleidslijn die veel meer beperkingen aan journalisten oplegt en waarvan onduidelijk is wie deze beleidslijn uitvoert? Kunt u uw antwoord toelichten? Bent u bereid, indien deze feiten kloppen, dit beleid te herzien? Indien neen, waarom niet?

Ik heb over dit onderwerp geen contact gehad met mijn Canadese ambtgenoot. Vanuit het ministerie van Defensie is nimmer getracht om te voorkomen dat Nederlandse journalisten verslag kunnen doen van het werk van coalitiepartners in Afghanistan. Het al dan niet faciliteren van journalisten is een strikt nationale verantwoordelijkheid. Het ministerie van Defensie voert bewust een open communicatiebeleid ten aanzien van haar buitenlandse missies. Inmiddels zijn vele tientallen journalisten te gast geweest bij de Nederlandse troepen in Afghanistan.

Bronnen:
1) Mike Blanchfiled, 6 december 2006, âCanada bars Dutch reporter from Afghan baseâ Ottawa Citizen. www.canada.com
2) Zie weblog Joeri
Boom, http://weboorlog.worldpress.com/2006/12/09/thank-you-for-your-in terest-in-the-canad
3) Radio 1 âDe Ochtendenâ, 15 december 2006, 9.45 uur.