European Union



IP/07/75

Brussel, 24 januari 2007

Hervorming van groenten- en fruitsector in het kader van het nieuwe GLB zal leiden tot groter concurrentievermogen, betere bescherming van telers tegen crises, toenemende consumptie, degelijker milieubescherming en eenvoudiger regels

De Europese Commissie heeft vandaag een ingrijpende hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor groenten en fruit voorgesteld die deze sector in overeenstemming moet brengen met de andere sectoren van het hervormde GLB. De voorstellen hebben tot doel concurrentievermogen en marktgerichtheid van de groenten- en fruitsector te verbeteren, crisisgebonden inkomensschommelingen te verminderen, het verbruik te verhogen, het milieu beter te beschermen en, waar mogelijk, regels en administratieve rompslomp te vereenvoudigen. Andere doelstellingen zijn: meer telers aan te moedigen zich bij telersverenigingen aan te sluiten, deze verenigingen meer instrumenten voor crisisbeheer ter beschikking te stellen, de groenten- en fruitsector in de bedrijfstoeslagregeling te integreren, de verplichting in te voeren een minimumpercentage aan milieumaatregelen te spenderen, de Gemeenschapsfinanciering voor biologische producten en afzetbevorderingsmaatregelen te verhogen en exportsubsidies voor groenten en fruit te verlagen. De Commissie hoopt dat Raad en Parlement deze begrotingsneutrale hervorming vóór medio 2007 zullen goedkeuren, zodat ze in 2008 in werking kan treden.

"Na de andere sectoren moet nu ook de groenten- en fruitsector in overeenstemming worden gebracht met de hervormingen, die tot doel hebben de Europese landbouw concurrerender en marktgerichter te maken", aldus Mariann Fischer Boel, EU-commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling. "Een aantal steunelementen in de huidige regeling passen namelijk niet meer in het GLB anno 2007 en moeten worden vervangen door ontkoppelde rechtstreekse betalingen. Om de nieuwe regeling tot een succes te maken, moeten telers aan de hand van een versterking van de telersverenigingen worden aangemoedigd beter samen te werken. Groenten en fruit zijn bovendien van essentieel belang in een evenwichtige voeding. Daarom wil ik de consumptie ervan stimuleren. Tot slot staat het buiten kijf dat de landbouw alles in het werk moet stellen om het milieu te beschermen."

Achtergrondinformatie over de groenten- en fruitsector

De productie van groenten en fruit zorgt voor 3,1 % van de Gemeenschapsbegroting en neemt 17 % van de totale landbouwproductie in de EU voor haar rekening.

De afgelopen tien jaar heeft de sector te kampen gehad met zware druk van de sterk geconcentreerde detailhandel en prijsstunters, die een zeer belangrijke rol spelen bij de vaststelling van de marktprijs, én met de harde concurrentie van producten uit derde landen die dankzij een combinatie van een betere kwaliteit en relatief lage prijzen een snel groeiend marktaandeel innemen. Sinds de hervorming van de GMO voor groenten en fruit in 1996 hebben de telersverenigingen en hun operationele programma's (OP's) een cruciale rol gespeeld bij de bundeling van het aanbod en hebben zij de positie van de telers tegenover de detailhandel efficiënt helpen verdedigen. Een groot aantal telers in bepaalde lidstaten geeft er niettemin de voorkeur aan zich niet aan een telersvereniging te binden.

De bestanddelen van de huidige GMO zijn: steunverlening aan telers op basis van de aan de verwerkingsbedrijven geleverde hoeveelheid producten, rechtstreekse steunverlening aan de verwerkers en steunverlening aan de teler, via de telersvereniging en in sommige gevallen uitgaande van het areaal. Deze regelingen, die niet in overeenstemming zijn met de rest van het hervormde GLB, gelden voor tomaten, citrusvruchten, peren, nectarines, perziken, gedroogde vijgen, pruimen, krenten en rozijnen.

Hervormingsvoorstellen

Telersverenigingen De telersverenigingen zullen flexibeler en volgens eenvoudiger regels kunnen werken. De telers krijgen de vrijheid zich voor elk product bij verschillende verenigingen aan te sluiten. In gebieden waar minder dan 20 % van de productie via telersverenigingen wordt afgezet en in de nieuwe lidstaten, wordt ter bevordering van de oprichting van dergelijke verenigingen extra steun verleend (60 % cofinanciering van de Gemeenschap in plaats van 50 %). Er komt ook extra steun voor fusies en groeperingen van deze verenigingen. De extra steun voor telersverenigingen met grensoverschrijdende of intersectorale activiteiten wordt voortgezet. Lidstaten en telersverenigingen moeten op basis van een nationale strategie operationele programma's opstellen. De begroting voor telersverenigingen bedraagt momenteel ca. 700 miljoen euro.

Crisisbeheer De organisatie hiervan verloopt via de telersverenigingen (met 50 % cofinanciering van de Gemeenschap). Instrumenten voor crisisbeheer zijn: groen oogsten of niet oogsten, afzetbevorderings- en communicatiemaatregelen bij crises, oogstverzekering en financiering van de administratieve kosten van de oprichting van onderlinge fondsen. Telersverenigingen mogen bovendien producten uit de markt nemen; de helft van de betrokken kosten worden door de Gemeenschap vergoed. Gratis uitreiking van uit de markt genomen producten aan scholen, kindervakantiekampen, ziekenhuizen, liefdadigheidsorganisaties, bejaardentehuizen en strafinrichtingen wordt voor 100 % door de Gemeenschap betaald, voorzover de hoeveelheid per telersvereniging niet meer bedraagt dan 5 % van de afgezette productiehoeveelheid.

Opname van groenten en fruit in de bedrijfstoeslagregeling Het met groenten en fruit beplante areaal komt in aanmerking voor toeslagrechten in het kader van de bedrijfstoeslagregeling die in andere landbouwsectoren geldt. De bestaande steun voor verwerkte groenten en fruit wordt volledig ontkoppeld en de nationale begrotingsmaxima voor de bedrijfstoeslagregeling worden verhoogd. Het wordt de lidstaten toegestaan referentiebedragen vast te stellen en te beslissen welke landbouwers in aanmerking komen voor nieuwe toeslagrechten op basis van een representatieve periode. In totaal zal ca. 800 miljoen euro worden overgedragen naar de bedrijfstoeslagregeling.

Milieumaatregelen De opname van groenten en fruit in de bedrijfstoeslagregeling betekent dat telers die rechtstreekse betalingen ontvangen de randvoorwaarden moeten naleven. Bovendien moet in het kader van elk operationeel programma ten minste 20 % van de uitgaven aan milieumaatregelen worden gespendeerd. In elk operationeel programma wordt met betrekking tot de biologische productie een communautair medefinancieringspercentage van 60 % ingebouwd.

Afzetbevordering De door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit bedraagt 400 g; alleen Griekenland en Italië halen dat cijfer. De telersverenigingen krijgen de mogelijkheid maatregelen ter bevordering van het verbruik van groenten en fruit in hun operationele programma's op te nemen. De medefinanciering door de Gemeenschap wordt verhoogd tot 60 % indien deze afzetbevorderingsmaatregelen specifiek gericht zijn op schoolgaande kinderen en jongeren. Uit de markt genomen producten mogen gratis aan liefdadigheidsorganisaties, scholen en kindervakantiekampen worden uitgedeeld.

Handel met derde landen Aangezien de besprekingen over de wereldhandel nog niet zijn afgerond, wordt het bestaande wetgevingskader over de externe handel in het voorstel onverlet gelaten. Wel wordt voorgesteld de exportrestituties af te schaffen. Vereenvoudiging De afschaffing van de verwerkingssteun zal de regeling aanzienlijk eenvoudiger maken, net als de nieuwe regels over de telersverenigingen en de afschaffing van de exportrestituties. Bovendien zal het vereenvoudigingswerk baat hebben bij de harmonisatie van de basisbeginselen inzake de handelsnormen voor alle landbouwproducten, inclusief groenten en fruit.

http://ec.europa.eu/agriculture/capreform/fruitveg/index_en.htm