T.m.c. asser instituut
T.M.C. Asser Instituut meet EU invloed op Nederlandse regelgeving
Op 23 januari 2007 hebben de ministers Bot en Hirsch Ballin brieven naar de Eerste en Tweede Kamer gezonden waarmee zij het T.M.C. Asser Instituut-onderzoek 'Pilot monitor EU-invloed' aan de beide kamers aanbieden.
Het T.M.C. Asser Instituut in Den Haag heeft op verzoek van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie een pilot-monitor ontwikkeld die de kwantitatieve invloed vanuit de Europese Unie op de in Nederland geldende wet- en regelgeving meet. Over de mate van Europese beïnvloeding bestaan zeer uiteenlopende meningen, variërend van 16% tot de 80%.
De meetmethode die door de Asser onderzoekers werd ontwikkeld - waarbij werd voortgebouwd op eerdere onderzoeken naar Europese invloed - is in deze pilot toegepast op twee beleidsterreinen, milieu en onderwijs. Op het gebied van onderwijs bleek dat ten minste 6% van de in Nederland geldende wet- en regelgeving door Europa is beïnvloed, terwijl het percentage op het gebied van milieu aanmerkelijk hoger ligt, namelijk ten minste 66%. Omdat er enkel kwantitatief gemeten werd, komt de mate van Europese invloed in kwalitatieve zin op de in Nederland geldende regelgeving niet tot uitdrukking in het uiteindelijke beïnvloedingspercentage.
Daarnaast bestudeerden de onderzoekers de realiseerbaarheid van een permanente monitor die de invloed vanuit Europa op de Nederlandse wet- en regelgeving voortdurend zou kunnen meten. Het opzetten van de basisgegevens per beleidsterrein zou daarbij de grootste inspanning vergen. Door aan te sluiten bij bestaande informatie-systemen zou het daarna bijhouden van de ontwikkelingen in de tijd betrekkelijk eenvoudig kunnen plaatsvinden. Een dergelijke monitor zou de transparantie inzake de verhouding tussen de EU en Nederland vergroten en zo als bewustmakingsinstrument kunnen dienen. Politici, bestuurders en geïnteresseerde burgers kunnen met behulp van de monitor vaststellen welke beleidsterreinen veel en welke slechts marginaal door Europees recht worden beïnvloed. Afhankelijk daarvan kan er vervolgens bijvoorbeeld voor worden gekozen meer of juist minder aandacht aan beleidsontwikkeling op Europees nivo te schenken. Het volledige rapport is hier te raadplegen of via de website van het T.M.C. Asser Instituut (www.asser.nl).
Verdere informatie is te verkrijgen bij Wybe Douma, Hoofd Vakgroep Europees Recht, T.M.C. Asser Instituut, tel. 0651219435 / e-mail w.t.douma@asser.nl of bij Karolien Pieters, Onderzoeker Vakgroep Europees Recht, T.M.C. Asser Instituut: 070-342-0327 of k.pieters@asser.nl