Gemeente Voorschoten

Persberichten - Over wat goed gaat en nog beter kan Uitgebracht op: woensdag 24 januari 2007

Reactie van het college van B&W op de bestuurskrachtmeting 2006 "Voorschoten ambitieus op koers"

Bestuurskrachtmeting revisited
Als gemeente Voorschoten vinden we het belangrijk onszelf periodiek een spiegel voor te houden. Hoe zien we eruit, wat doen we goed, wat kan beter? Het instrument dat gemeenten daarvoor vaak kiezen is een bestuurskrachtmeting. Het doel hiervan is te komen tot leerpunten voor het functioneren van het lokale bestuur in haar omgeving. Onderzocht wordt de samenwerking van het bestuur in de Voorschotense samenleving en de regio en het samenspel met de ambtelijke organisatie.

In deze nieuwe bestuurskrachtmeting wilden we de resultaten van de meting uit 2002 herijken en kijken naar de toekomst. De bestuurskrachtmeting is uitgevoerd door bureau Partners+Pröpper. Aan het rapport verleenden velen hun medewerking. Voorschotense burgers en ondernemers, raadsleden en (oud-)bestuurders, ambtenaren en (regionale) samenwerkingspartners hebben allen hun steentje bijgedragen aan de totstandkoming.

Door al deze bijdragen is het een rapport geworden, dat vele facetten van de Voorschotense gemeenschap, de gemeentelijke organisatie en haar omgeving belicht. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om een standpunt in te nemen over de diverse conclusies, de aanbevelingen en het vervolg. De raad zal dat doen in een extra raadsvergadering op 1 februari 2007. Daarom volstaat het college op dit moment met een korte reactie.

Het is goed leven in Voorschoten, de bestuurskracht is voldoende De belangrijkste conclusie van het rapport is dat het nu goed gaat met Voorschoten. Dat is waar we het voor doen, dat is waar onze burgers wat aan hebben. Op verschillende lijsten staat Voorschoten in de bovenste regionen. We noemen de beoordeling van de woonomgeving, de veiligheid en de inkomenspositie van de burgers. We mogen daar trots op zijn. Maar we moeten en willen ook naar de toekomst kijken. Daarom staan we uiteraard open voor de kritische oordelen en de aanbevelingen in het rapport. We willen en zullen hiermee samen aan de slag gaan, en dat moet ook.

Zelf gestelde opgaven en ambities worden niet altijd waargemaakt Voorschoten heeft veel ambities, maakt veel waar, maar niet alles lukt. Het college vindt het goed om veel ambities te hebben. Maar we onderkennen ook dat het noodzakelijk is om te leren reële verwachtingen te scheppen over wat we op welke termijn kunnen bereiken. Dit betekent dat we ons kunnen verbeteren in strategisch opereren en het stellen van goede prioriteiten.

De veelheid aan opdrachten en soms onvoldoende prioriteitstelling leiden tot een sterke druk op de ambtelijke organisatie. Dat maakt deze kwetsbaar.

Het samenspel tussen bestuur en samenleving kan beter De onderzoekers constateren dat burgers beter betrokken kunnen worden bij het beleid. We zien zelf ook dat het vaak lastig is de ingewikkelde beleidsonderwerpen op een duidelijke manier aan alle belanghebbenden uit te leggen en ze daar bij te betrekken. Een goede uitzondering is het vrijwilligersbeleid. We kunnen dit beleid dan ook als voorbeeld gebruiken om op andere terreinen de burgerparticipatie te verbeteren. Met een aantal onderwerpen, zoals het parkeerbeleid, de Dobbewijk en de profielschets van de burgemeester zijn we begonnen burgers vroegtijdig bij onderwerpen te betrekken.

De bestuurskracht is soms moeilijk te meten
De onderzoekers concluderen dat we niet altijd onze ambities en gewenste effecten voldoende expliciet benoemen. Dan kunnen we ook niet goed beoordelen of we erin geslaagd zijn het gewenste resultaat te behalen.

In het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting vinden we deze conclusie terug. Tevens wordt geconstateerd dat de kwaliteit van de programmabegroting de laatste jaren een stijgende lijn laat zien. In de programmabegroting 2007 2010 is met name aandacht voor het meer meetbaar formuleren van beleidseffecten en resultaten. Het komende jaar zullen effectindicatoren worden bepaald om beleidseffecten zichtbaar te maken. Deze ontwikkeling zal de komende jaren bijdragen aan een beter zicht op onze bestuurskracht.

Bestuurskracht: Doorgaan met verbeteren
Op dit moment is de situatie in de Voorschotense samenleving goed. Om ons hoge ambitieniveau voor nu en in de toekomst te kunnen waarmaken, kunnen we niet stil blijven zitten. Raad, college en organisatie zullen, ieder vanuit hun eigen rol, aan de slag moeten met de aanbevelingen in het rapport.

Belangrijke speerpunten voor de raad en het college zijn versterking van strategische visievorming, het stellen van goede prioriteiten en het betrekken van burgers bij wat we doen.

Ook aan de kant van de organisatie is het nodig een kwalitatieve en kwantitatieve verbeterslag te maken. Investeringen in de organisatie moeten daarvoor worden gedaan. De ontwikkelingen zoals die zijn ingezet met "Organisatie Nieuwe Stijl" zullen voortvarend moeten worden doorgezet.

Aan de verbeterslagen wordt invulling gegeven door verschillende projecten, waaronder projecten op het gebied van prioritering, instrumenten, cultuur en visie en organisatiestructuur. Met de aanbevelingen in de hand zullen deze initiatieven gezamenlijk krachtig moeten worden voortgezet.

Bestuurlijke vormgeving
De eerste aanbeveling in het rapport is om op eigen kracht voortvarend in te zetten op verbeteringen. De analyse in deze bestuurskrachtmeting geeft aan dat een herindeling op dit moment niet noodzakelijk is. We sluiten ons daarbij aan en gaan de komende jaren uit van een zelfstandig Voorschoten.

Het is onze visie en overtuiging dat intensivering van samenwerking, zowel beleidsmatig als facilitair, nodig is om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen. Centraal daarin staat hoe we de belangen van onze burgers zo goed mogelijk kunnen behartigen en goede kwaliteit aan dienstverlening en besluitvorming kunnen garanderen.

We realiseren ons dat veel zaken van belang voor Voorschoten, op andere niveaus dan het lokale worden beslist. Het regionale niveau wordt steeds belangrijker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Rijnlandroute of de regionale investeringsstrategie. Het motto "investeren in onszelf, investeren in de regio" symboliseert dat we vanuit een krachtige eigen positie willen bijdragen aan de regio. Zowel in het denken over strategische vraagstukken als in het uitvoeren van concrete plannen willen we een rol spelen.

Landelijke ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de discussie rondom de Randstadprovincie of decentralisatie van taken, kunnen een grote vlucht nemen. We zullen al deze ontwikkelingen op de voet volgen en met behulp van het in het rapport genoemde afwegingskader regelmatig nagaan wat dat betekent voor de bestuurlijke toekomst van Voorschoten.

Uitdagingen oppakken
Het is goed leven in Voorschoten. Om dat vast te houden moeten we blijven investeren in onszelf en zullen we de samenwerking met onze partners intensiveren. De conclusies en aanbevelingen uit deze bestuurskrachtmeting zijn herkenbaar en waardevol voor het college. Wij waren al bezig met verbeterslagen op basis van onze eigen analyses, die gelukkig goed aansluiten bij de bevindingen uit deze bestuurskrachtmeting. Met behulp van de aanbevelingen uit het rapport zullen we onze verbeterslagen daarom voortzetten en uitbreiden.

Samen met burgers, ondernemers en regionale partners blijven we werken aan een sprankelend en betrokken Voorschoten.

Meer informatie:
Afdeling Communicatie
Hanz Zwart, telefoon: (071) 5600 620


- einde bericht -