Gemeente Beuningen


Collegelid stelt zich voor
Huib Zijlmans
Portefeuille: wettelijke taken (politie, brandweer, integraal veiligheidsbeleid w.o. rampenbestrijding), rechtshandhaving en integriteitsbeleid.

Ik ben Huib Zijlmans, sinds 1986 burgemeester van deze prachtige gemeente. Dat lijkt al een lange tijd, maar kan ik me terugkijkend amper voorstellen. Voor dat ik in Beuningen aan het werk ging was ik burgemeester in Wijhe (Overijssel) en in Friesland actief. Mijn wortels liggen in Brabant, Den Bosch om precies te zijn. Daar heb ik ook mijn vrouw leren kennen.

Dertien jaar ben ik tegelijk actief geweest in de Staten van Gelderland, dankzij u gekozen met voorkeursstemmen. Dat is een zware periode geweest. Direct na het afscheid daar in 2004 kreeg ik een waarschuwing met een hartinfarct. Ik moest het rustiger aan doen.

In 2006 werd een nieuw college van burgemeester en wethouders gevormd. En we kwamen daarbij tot de conclusie dat je buiten de wettelijke taken (voorzitter gemeenteraad en openbare orde en veiligheid) alle tijd en aandacht nodig zou hebben om de nieuwe collegeleden te coachen. Door de open verhoudingen binnen het college mag ik me nu, zij het op afstand en binnen de verantwoordelijkheid van de wethouder, met alle gemeentelijke problemen bemoeien.

Wat zijn nu de grootste problemen? Bij een oordeel daarover ontkom ik er niet aan om terug te kijken. Een goede gemeentelijke bedrijfsvoering, een goede structuur voor de toenemende verstedelijking en een gezond financieel beleid heeft de aandacht weggehouden van de ontwikkeling van de maatschappelijke samenhang in de gemeente. Naast initiatieven van onderaf, zoals het ontstaan van bijvoorbeeld harten vier groep kan naar mijn inzicht ook wat meer inspiratie vanuit het gemeentebestuur komen.
Dat is inspirerend omgaan niet alleen met de ruimtelijke ordening en het beheer van de openbare ruimte, maar ook met al die mensen die maatschappelijk actief willen zijn.

Iets dergelijks kan geen eenrichtingsverkeer zijn. Inwoners vormen samen de maatschappij. Hoe dat verbeterd vorm kan worden gegeven en hoe de samenhang vergroot kan worden zijn zaken die we graag met u bespreken. En ieder collegelid zal dat voor zijn eigen werkgebied doen.
De manier waarop de gemeente met u omgaat zodat u betrokken wil zijn bij uw omgeving.