Rijksuniversiteit Groningen

Gerichter zoeken naar erfelijke dikkedarmkanker

Datum: 24 januari 2007

Van alle patiënten met dikkedarmkanker heeft circa vijf procent de ziekte gekregen vanwege een sterke erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van HNPCC: Hereditair Nonpolyposis Colorectaal Carcinoom. Patiënten met HNPCC hebben op volwassen leeftijd een hoge kans op het krijgen van dikkedarmkanker en baarmoederkanker, maar ook een verhoogde kans op andere vormen van kanker. Het is daarom belangrijk om deze patiënten zo vroeg mogelijk op te sporen. Omdat het benodigde onderzoek erg arbeidsintensief en prijzig is, kan dit echter niet aan alle patiënten met dikkedarmkanker worden aangeboden.

Renée Niessen onderzocht daarom drie nieuwe methoden om een verhoogd risico op HNPCC vast te stellen. Ten eerste blijken de afwezigheid van één of meer van de DNA-reparatie-eiwitten en de aanwezigheid van microsatelliet-instabiliteit van DNA in de tumor een voorspellende waarde te hebben. Patiënten met deze kenmerken in de tumor komen daarom in aanmerking voor DNA-onderzoek van de HNPCC-genen. Zo kan gerichter worden gezocht naar HNPCC. Daarnaast werd aangetoond dat het PMS2-gen en een ongebruikelijke wijze van uitschakeling van het MLH1-gen HNPCC kunnen veroorzaken.

Renée C. Niessen (1976) studeerde Geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Niessen is werkzaam als onderzoeker bij de afdeling Genetica van het UMCG. /JW

Datum en tijd

24 januari 2007, 14.45 uur

Promovendus

mw. R.C. Niessen

Proefschrift

Molecular aspects of HNPCC and identification of mutation carriers

Promotores

prof.dr. R.M.W. Hofstra en prof.dr. J.H. Kleibeuker

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

via Joost Wessels, Bureau Voorlichting UMCG, tel. (050) 361 4464 of (050) 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl