Saxion Hogescholen
BR>

ma 22 januari 2007

Fotos en Saxion

Saxion Hogescholen in Enschede staat woensdagmiddag 24 januari vanaf 15.00 uur in het teken van fotografie en kunst. Om 15.30 uur onthult de voorzitter van de Raad van bestuur, de heer mr. drs. C. Boom het kunstwerk `Dromer' van Laura d'Ors Vilardebó. Daarna vindt om 16.00 uur de opening plaats van de fototentoonstelling `de Kus'.

`Dromer' van Laura d'Ors
Op 20 mei jongstleden ontving Laura d'Ors Vilardebó (1973) de Saxion Kunstprijs.
De prijs bestond uit een opdracht: maak voor Saxion een fotowerk in een lichtbak. Saxion bezat in haar uitgebreide kunstcollectie een dergelijk werk nog niet en het voegt dus iets bijzonders toe.

D'Ors Vilardebó behoorde in mei jongstleden tot de drie genomineerden voor de Aanzet!-prijs voor startend talent uit Overijssel en Gelderland. De jury oordeelde toen onder andere: `Laura's presentatie is totaal theater. Zij toont diaseries, films, dia's in lichtbakken en maakte haar opening deel van de presentatie. In de periode dat ze in het Kunstenlab werkte, lijkt ze haar werk gepeld te hebben in verschillende parten die ze elk op hun eigen waarde en kwaliteit heeft onderzocht. De verschillende, bijna tegenstrijdige posities worden naast elkaar in hun uiterste consequentie getoond'.

Van het werk dat woensdag onthuld wordt, zegt ze zelf: `De foto beeldt een uitslapende jongen in een rommelige kamer uit, die ieder moment wakker kan worden. Het werk refereert aan dromen en bewustzijn, aan het leven en de dood, aan `luie dromers' tegenover de 24-uurs economie. Het werk is ook een knipoog aan de hardwerkende studenten die 's ochtends opstaan om zich voor te bereiden voor de toekomst. Ze zouden ook wel eens lekker willen uitslapen, en toch doen ze dat niet. Ik verheug me op de spannende ontmoeting in het lege Saxiongebouw met de rennende student die als laatste het gebouw binnenkomt, haastend want de les is al begonnen...'

Tentoonstelling `De Kus'
Studenten van de Academie Toegepaste Kunst en Techniek konden tot 31 december jongstleden fotowerk inleveren met als onderwerp `De Kus'. Begin januari selecteerde een deskundige jury de beste inzendingen. Op de tentoonstelling in de centrale hal worden deze genomineerden aan het publiek getoond. Het publiek kan daar zijn oordeel geven. De opdracht was om zo dicht mogelijk bij de originele foto te blijven en zo min mogelijk bewerkingen toe te passen. De uiteindelijke prijsuitreiking zal 14 februari plaatsvinden.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------