Ingezonden persbericht
BIOLOGISCH NIEUWS JANUARI 2007
Nieuws op www.biologisch.net ( en verderop in deze email ! )
Meer dan 1,6 miljoen hits !
* EU onderzoek bevestigt gezonde eigenschappen bio-melk
* Bio-melk ook in Nederland gezonder.
Cartoons op www.cartoons.info
Zie Selectie Januari 2007
Bio Biz Business op www.biologisch.biz
Biologisch Fruit van uitstekende kwalteit !
*Aangeboden door Fruitbedrijf Katijt vanuit het Gelderse Tuil
+ 18% bezoekers in 2006 !
Het afgelopen jaar steeg het aantal bezoekers van Biologisch.nl met
18 % ten opzichte van 2005 naar bijna 70 duizend per jaar. Een
grafiek van deze ontwikkeling is te zien op www.biologische.info
Onze verklaring voor het stijgende aantal bezoekers is dat de
Nederlandse interesse in biologische voeding blijft toenemen met
bijna 20% per jaar. Want ook in 2005 steeg het aantal bezoekers al
met +18% ten opzichte van 2004.
Sinds de start van Biologisch.nl op 1 juli 2000 hebben we meer dan
1,6 miljoen hits geteld op onze site. Het aantal bezoekers was in
deze periode van 5,5 jaar ruim 250.000. Het aantal hits per bezoeker
komt daarmee op een gemiddelde van 6,4.
EU ONDERZOEK BEVESTIGT GEZONDE EIGENSCHAPPEN BIO-MELK
Recent onderzoek in opdracht van de Europese Unie heeft aangetoond
dat biologische melk rijker is aan goede vetzuren, antioxidanten en
vitamines dan gangbare melk. De verschillen zijn grotendeels te
verklaren door het grotere aandeel gras en klaver in het dieet van
biologische koeien.
In Denemarken, Zweden en Groot-Brittannië werd bij in totaal 65
gangbare en biologische bedrijven de melk bemonsterd en het
voederregime geanalyseerd. Ten opzichte van gangbare melk bevatte
biologische melk gemiddeld 60% meer gezonde vetzuren zoals Omega-3,
50% meer vitamine E en 75% meer bèta-caroteen, dat in het lichaam
wordt omgezet in vitamine A. Biologische melk was ook 2 tot 3 maal zo
rijk aan de antioxidanten luteine en zeaxanthine.
Het onderzoek werd verricht binnen het Quality Low Input Food (QLIF)
project, een omvangrijk onderzoeksproject gericht op de biologische
landbouw en andere vormen van "low input"-landbouw. Het project
onderzoekt onder andere de effecten van de biologische teeltwijze op
voedselkwaliteit, alsmede de gezondheidseffecten van biologisch
voedsel. Zie ook www.qlif.org
BIO MELK OOK IN NEDERLAND GEZONDER
De resultaten van het QLIF onderzoek bevestigen eerdere resultaten
van onderzoek naar de gehaltes van gezonde vetzuren in biologische
melk. In eigen land heeft het Louis Bolk Instituut samen met de
Animal Science Group van Wageningen UR hier ook onderzoek naar
verricht. Gedurende 2006 werd elk kwartaal biologische en gangbare
consumptiemelk uit de winkel onderzocht op de gehaltes aan de gezonde
vetzuren CLA en Omega-3.
Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de gehaltes aan Omega-3
vetzuren in biologische melk gedurende het hele jaar ruim 60% hoger
liggen dan de gehaltes in gangbare melk. Met betrekking tot CLA is in
het voorjaar en de zomer het verschil in CLA-gehalte groot (35-72%
meer in biologische melk), terwijl het verschil in de winterse
stalperiode kleiner is (20% meer in biologische melk).
De voorlopige resultaten van het onderzoek zijn te vinden op
www.louisbolk.org/persberichten/24.pdf Begin dit jaar verschijnt het
definitieve onderzoeksrapport.
www.biologisch.nl
Publiciteitscentrum Biologische Voeding
Postbus 656, 6700 AR, Wageningen
Email info@biologisch.nl
Tel. 0317-415.515
HR 09087094