Ingezonden persbericht


Persbericht

Waar zit je lever?

Nederlanders hebben beperkte kennis van hun organen

Nederlanders hebben een beperkte kennis van de menselijke organen. Zo denkt een derde van de bevolking dat men over twee in plaats van vier hartkleppen beschikt. En zo meent 44% dat de voorhoofdsholte is gevuld met hersenvocht, terwijl deze niet anders dan lucht bevat. Dit blijkt uit een onderzoek van Marktonderzoeksbureau De Vos & Jansen in opdracht van het tijdschrift Reader's Digest.

Het onderzoek

"De opzet van het onderzoek was om te bepalen voor welke ziekten van de organen men meer of minder vreest en welke feitelijke kennis men nu eigenlijk heeft van die organen," aldus Oele Steenks, hoofdredacteur van Reader's Digest. Om de parate kennis vast te stellen ontwierp de Belgische huisarts Rudy Liagre, momenteel werkzaam in Nederland, een kennisquiz van 50 meerkeuzevragen over menselijke organen. De kennisquiz was onderdeel van het onderzoek en werd door ruim 500 Nederlanders ingevuld. Ze haalden een gemiddelde score van 6,4 ofwel een mager zesje. Daarbij bleek dat hoger opgeleiden beduidend beter scoorden dan lager opgeleiden en dat Nederlanders onder de dertig ook minder parate medische kennis hebben.

Vrees voor aandoeningen

Nederlanders zijn het meest bevreesd (37,5%) voor het krijgen van een hersentumor. Daarna volgen een hersenbloeding (36,0%) en een hartstilstand (33,9%). Deze vrij collectieve angst betekent niet dat men tegenwoordig erg veel afweet van de werking van de hersenen en het hart. Deskundigen geven echter aan dat inzicht in de werking van de organen bijdraagt aan het aanpassen van het leefpatroon en het tijdig melden van klachten bij de huisarts.

Nederlanders tonen zich in het onderzoek het minst angstig voor een schildklieraandoening (8,6%). Ten onrechte, want bijna een miljoen Nederlanders lijdt aan een schildklieraandoening, vaak zonder het zelf te weten. "De schildklier is voor de meeste mensen een mysterieus orgaan. Het is echter wel de stille dirigent van ons lichaam die het hart, de spijsvertering en de groei regelt," aldus huisarts Rudy Liagre.

Kennis van organen en hun werking

Slechts eenderde van de Nederlanders weet dat suikers de belangrijkste brandstof voor de hersenen zijn. Bijna de helft denkt dat het eiwitten zijn. Ook weet slechts een kwart van de Nederlanders dat migraine verband houdt met uitzetting van de bloedvaten in plaats van vernauwing, wat driekwart aanneemt. En slechts 43% van de Nederlanders weet dat een volwassen hart gemiddeld 70 ml bloed per hartslag pompt. Een derde gaat ervan uit dat het een liter zou zijn.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral de kennis van organen in de buikholte te wensen over laat. Slechts 16% van de Nederlanders weet dat gal een product van de lever is en niet in de galblaas wordt aangemaakt Een derde van de Nederlanders weet verder dat de lever in de rechter bovenbuik ligt. Een andere frappante uitkomst is dat maar een op de 25 Nederlanders weet dat slecht functionerende nieren de oorzaak kunnen zijn van nachtelijke kuitkrampen.

Dé organentest

Zelf je kennis van organen testen? Op www.rdnl.nl kan iedereen vanaf donderdag 25 januari 2007 zijn kennis van organen persoonlijk toetsen met behulp van de organentest.


* De organentest is ontworpen door Rudy Liagre, huisarts in Almere. Het online-onderzoek is uitgevoerd in november 2006 onder 511 Nederlanders.