Politie Flevoland

Bovenregionale Recherche houdt vier verdachten aan voor telecommunicatiefraude

Almere, 23-01-2007 o De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland heeft dinsdag 23 januari vier mannen aangehouden op verdenking van telecommunicatie-fraude en deelname aan een criminele organisatie. Naar schatting werd er landelijk in 2005 en 2006 voor een paar miljoen euro gefraudeerd met Nederlandse SIM-kaarten op het Nederlandse netwerk.

In Amsterdam werden een 37-jarige en een 30-jarige man uit deze woonplaats aangehouden. Ook een 37-jarige man uit Rotterdam en een 24-jarige man uit Almere zijn in hun woonplaats aangehouden. Daarnaast zijn in vijf woningen van de verdachten (4x Amsterdam en 1x Almere) en twee bedrijfspanden (belhuizen) in Amsterdam doorzoekingen verricht. Luxe goederen, administratie, mobiele telefoons en honderden SIM-kaarten zijn aangetroffen en voor nader onderzoek in beslag genomen.

Begin 2006 is de Bovenregionale Recherche een onderzoek gestart naar aanleiding van een eerder onderzoek naar telecommunicatiefraude en aangiften/meldingen van diverse mobiele netwerkaanbieders (telecomoperators) en politie-instanties in Nederland. Op grote schaal werden meestal jonge mensen geronseld abonnementen af te sluiten bij (legale) belwinkels. Met een eigen identiteitsbewijs, een vals of vervalst exemplaar, werden abonnementen afgesloten voor een vergoeding van ongeveer 50,- per abonnement. Hen werd voorgehouden dat ze geen rekeningen zouden ontvangen van toekomstige belkosten. De verkregen mobiele telefoons en SIM-kaarten werden afgegeven aan de ronselaars, die op hun beurt de telefoons en SIM-kaarten inleverden bij de verdachten. De verdachten bleken exploitant van diverse 0900-nummers. Vervolgens werden SIM-kaarten op verschillende frauduleuze wijzen ingezet door de verdachten. Inkomsten werden gestort op rekeningen van bedrijven waaraan de verdachten gelieerd waren.

Zo werd er bijvoorbeeld met de SIM-kaarten gebeld naar 0900-nummers, waarvoor per gesprek of minuut een bepaald bedrag in rekening werd gebracht door de netwerkaanbieder. De netwerkaanbieder (telecomoperator) is, na aftrek van eigen kosten, verplicht een vastgesteld tarief te betalen aan de exploitant van een 0900-nummer (in dit geval de verdachte/fraudeur). Omdat de verdachten belden naar eigen 0900-nummers, kwamen de inkomsten ten goede aan eigen rekeningen. Daarnaast werden de belkosten in rekening gebracht bij de geronselde mensen die het abonnement hadden afgesloten. Waren deze personen onvindbaar, dan werden de kosten oninbaar, en dat leidde weer tot een schadepost voor de netwerkaanbieder. Zowel de geronselde (jonge) mensen als de netwerkaanbieders zijn slachtoffer van dergelijke delicten.

Het fenomeen telecommunicatiefraude is een internationaal probleem dat bij opsporingsdiensten steeds meer aandacht krijgt. De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland houdt zich in ons land bezig met deze vorm van fraude. Het onderzoek staat onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle-Lelystad.


---------------------


Noot voor de redactie (