Radboud Universiteit Nijmegen


Verwachtingen microfinanciering te hoog gespannen

Dat microfinanciering goed is voor vrouwenemancipatie en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden, klopt volgens Alfred Lakwo maar ten dele. Hij deed in Oeganda onderzoek onder plattelandsvrouwen en concludeerde dat microfinanciering veel meer moet worden toegesneden op de lokale situatie en behoefte om op lange termijn echt effectief te zijn. Lakwo promoveert op 23 januari aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Lakwo bracht in kaart hoe de vrouwen in het Oegandese district Nebbi in hun onderhoud voorzien, welke rol zij vervullen binnen de lokale gemeenschap en in hoeverre microfinanciering de positie van vrouwen verbetert die daarvan gebruik maken. Microfinanciering versterkt volgens de promovendus het gevoel van eigenwaarde van de betrokken vrouwen als 'goede echtgenotes en moeders'. Dankzij hun bedrijfjes zijn hun werkzaamheden niet meer beperkt tot de keuken of het land. Ze worden minder beschouwd als van mannen afhankelijke 'bezoekers' en voelen zich meer serieus genomen als partner en dorpsbewoner.

Lakwo stelt dat microfinanciering wel degelijk bijdraagt aan vrouwenemancipatie als dat gaat om het streven naar gelijke posities en rechten van mannen en vrouwen binnen een huwelijksrelatie, ofwel emancipatie op individueel niveau. Beleidsmakers dienen zich volgens hem te realiseren dat dat iets anders is dan het creëren van onafhankelijke en 'macho' vrouwen, een westerse visie op vrouwenemancipatie. (NWO)