Gemeente Capelle a/d IJssel

Werkzaamheden Schollebos nu echt begonnen

Met enige vertraging is op maandag 15 januari 2007 gestart met het markeren (blessen) van de bomen uit het eerste werkblok van het Schollebos. Nu kan er gestart worden met het onderhoud.

Waarom onderhoud

De ontwikkeling van belevingswaarden en de natuurwaarden zijn van groot belang voor het functioneren van het bos. De aanwezige natuurwaarden worden zoveel mogelijk behouden en waar mogelijk vergroot. De jonge leeftijd van het bos maakt dat het bos nu nog eenzijdig ontwikkeld is. Het groen van het Schollebos zal een flinke impuls moeten krijgen om zich te ontwikkelen tot een gevarieerd en duurzaam park. Om het zover te laten komen, is regelmatig onderhoud nodig en moet het bos de ruimte krijgen zich te ontwikkelen.

Eerst markeren en dan dunnen

In de week van 22 januari wordt begonnen met dunnen. Dit is een belangrijke beheermaatregel waardoor gezonde, sterke bomen (de toekomstbomen) de ruimte krijgen om te groeien. Er wordt ruimte gemaakt voor deze boom om verder te kunnen groeien. Met verf wordt aangegeven welke bomen blijven staan en welke verwijderd worden. Inmiddels zijn de bomen van het eerste werkblok gemarkeerd. De toekomstbomen zijn te herkennen aan blauwe stippen onderaan de stam; zij blijven staan. Bomen met een gele stip of geel kruis worden omgezaagd. Het hout van de bomen met gele stip blijft liggen, terwijl het hout van bomen met een geel kruis wordt afgevoerd. Zo wordt voorkomen dat er te veel hout blijft liggen. Van bomen met een gele ring wordt de schors rondom de stam gedeeltelijk verwijderd (ringen), waardoor de boom geleidelijk afsterft tot staand dood hout.

De bomen

Toekomstboom Rooien en Rooien en laten Ringen

afvoeren hout liggen hout

Hout(afvoer)

Het afvoeren van het hout gebeurt zo, dat zoveel mogelijk schade aan de bosbodem en de paden wordt vermeden. Op bepaalde stukken zullen zelfs paarden ingezet worden om het hout uit het bos te slepen. Het hout dat blijft liggen, is van belang voor de levenscyclus van de natuur. Dood hout vormt namelijk een voedselbron voor planten en dieren en biedt schuilgelegenheid voor vogels en andere dieren.

Afvoeren van het hout met een paard

Hinder

Het is mogelijk dat tijdens het werk bepaalde delen van het park worden afgesloten wanneer er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. In de weekenden wordt er niet in het Schollebos gewerkt. Dan zijn de paden weer toegankelijk. Al het vrijkomend hout dat wordt afgevoerd, wordt verzameld op een grasveld in de buurt van het pannenkoekenhuis.

Overzichtskaart Schollebos

Werkblok 1

Op het kaartje ziet u de gebieden A en B staan. Samen vormen zij werkblok 1. Dit is het werkblok waar de komende periode werkzaamheden plaatsvinden.

Informatie

De komende periode wordt u via de gemeentepagina op de hoogte gehouden van de voortgang van de werkzaamheden in het Schollebos.

Meer weten?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met mevrouw Janssen van de afdeling Beheer, telefoonnummer 010-2848672 of per e-mail: i.janssen@capelleaandenijssel.nl