European Union



IP/07/2007

Brussel, 20 januari 2007

4e Border Breakers Awards: prijzen die de mobiliteit van artiesten in Europa moeten stimuleren

Op 21 januari 2007 zullen tijdens een ceremonie in Cannes Europa's grensdoorbrekende succesverhalen op muziekgebied in het zonnetje worden gezet. Op de openingsdag van de Midem, de jaarlijkse vakbeurs voor de internationale muziekindustrie, zullen aan tien Europese bands/artiesten en aan hun platenmaatschappijen, tekstdichters/componisten en uitgevers de Europese Border Breakers Awards van dit jaar worden uitgereikt, waarmee hulde wordt gebracht aan het hele muzikale creatieve proces. Met deze prijs wil de Europese Commissie, in samenwerking met de Europese muziekindustrie en MTV, de rijkdom en diversiteit van de Europese muziek onder de aandacht brengen en promoten. Daarnaast heeft de prijs ook ten doel jongeren meer bewust te maken van het belang van het doorbreken van geografische en mentale grenzen op zulke fundamentele terreinen als creativiteit en de dialoog tussen culturen.

`Deze prijzen getuigen van de verscheidenheid van de Europese muziek en van de manier waarop die mensen, en met name jongeren, samenbrengt', aldus Ján Figel', Europees commissaris voor Onderwijs, opleiding en cultuur.

Op zondag 21 januari 2007 zullen in Cannes door de Europese Commissie voor de vierde maal op rij de European Border Breakers Awards worden uitgereikt.

Tijdens de ceremonie - waar 7 winnaars live zullen optreden - worden de European Border Breakers Awards (EBBA) uitgereikt aan tien Europese bands op basis van statistieken van de Billboard Information Group en aan de hand van de volgende criteria:
* Origineel debuutalbum van een artiest of band uit een lidstaat van de EU;

* Verkoopcijfers in EU-landen buiten het land van productie;
* Verkoopcijfers tussen 1 september 2005 en 31 augustus 2006.

... en de winnaars van dit jaar zijn:

Naam
Album
Label
Land
Corinne Bailey Rae
Corinne Bailey Rae
Good Groove/EMI
UK
Blog 27
LOL
Magic Rec/Kontor
Polen
Celtic Woman
Celtic Woman
Angel
Ierland
José Gonzalez
Veneer
Imperial/Bonnier
Zweden
Vittorio Grigolo
In the Hands of Love
Polydor/Universal
Italië
Beatriz Luengo
Beatriz Luengo
AZ/Universal
Spanje
Ilona Mitrecey
Un monde parfait
Scorpio/Universal
Frankrijk
Helena Paparizou
My Number one
Columbia/Sony BMG
Griekenland
Gabriel Rios
Ghostboy
Megadisc Recordings
België
Tokio Hotel
Schrei
Island/Universal
Duitsland

Eerder op de dag, vóór de EBBA-uitreiking, zal op een in het Palais des Festivals te houden informele bijeenkomst van de Europese ministers van cultuur en mensen uit de muziekbranche gesproken worden over beleidsaspecten. De discussie zal vooral gaan over de economische aspecten van cultuur en over de bijdrage van de muzieksector aan creativiteit en culturele verscheidenheid in het tijdperk van de digitale economie. Dit is een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en het Franse Ministerie van Cultuur.

Geheel in lijn met de constructieve geest van de prijzen kunnen de EBBA-winnaars en hun labels ook in aanmerking komen voor steun van de EU in de vorm van medefinanciering voor de organisatie van een Europese tournee in ten minste vier lidstaten.

De EBBA-awards krijgen steeds meer bekendheid en door die te sponsoren levert de Europese Commissie een waardevolle bijdrage aan de inspanningen van de Europese muziekindustrie om zich zowel op de Europese als op de internationale markten staande te houden. Zie voor meer informatie over de activiteiten en het beleid van de EU op het gebied van cultuur:

http://www.europa.eu.int/comm/culture/index_en.htm Meer informatie over het EBBA-initiatief is te vinden op onze speciale website:

http://www.european-border-breakers.eu
---

De European Border Breakers Awards zijn een initiatief van de Europese Commissie. Zij worden uitgereikt in samenwerking met de muziekindustrie, die dit jaar vertegenwoordigd wordt door Universal, SACEM, EMO, GESAC, ICMP/CIEM, IFPI, IMPALA, en met MTV en Billboard Information Group.