European Union



IP/07/67

Brussel, 22 januari 2007

Directe belastingen: Commissie besluit België wegens discriminerende belasting van inkomende dividenden voor het Hof van Justitie te dagen

De Europese Commissie heeft besloten België wegens zijn discriminerende belasting van dividenden die door buitenlandse vennootschappen aan Belgische particuliere beleggers (inkomende dividenden) worden uitgekeerd, voor het Europese Hof van Justitie te dagen. Onder het Belgische belastingstelsel worden binnenlandse dividenden niet dubbel belast, terwijl dat wel het geval is bij inkomende dividenden. De Commissie is van mening dat dit verschil in behandeling in strijd is met de vrijheid van vestiging en het vrije verkeer van kapitaal, die beide door het EG-Verdrag worden gewaarborgd.

Inkomende dividenden zijn dividenden die aan een in een lidstaat woonachtige aandeelhouder worden uitgekeerd door een in het buitenland gevestigde vennootschap. Binnenlandse dividenden zijn dividenden die aan een in een lidstaat woonachtige aandeelhouder worden uitgekeerd door een in diezelfde lidstaat gevestigde vennootschap.

Belgische particuliere beleggers die binnenlandse dividenden ontvangen, betalen ofwel een definitieve belasting die door de vennootschap wordt ingehouden, of ze worden belast tegen een bijzonder inkomstenbelastingtarief van in beginsel 25 %. Inkomende dividenden daarentegen worden eerst in het bronland onderworpen aan een bronheffing die tot 15 % kan oplopen, op basis van het dubbelbelastingverdrag tussen België en dat land, en vervolgens in België aan een bijzondere inkomstenbelasting van 25 % zonder verrekening van de buitenlandse belasting. Het resultaat is dat inkomende dividenden zwaarder worden belast dan binnenlandse dividenden.

De hogere belastingdruk vormt een beperking in de zin van artikel 56 van het EG-Verdrag. Voor zover de deelneming de aandeelhouder zeggenschap over de onderneming geeft, vormt de hogere belastingdruk ook een beperking van de vrijheid van vestiging van artikel 43 van het EG-Verdrag. Hetzelfde geldt voor de overeenkomstige artikelen van de EER-Overeenkomst.

Volgens de Commissie zijn de lidstaten op grond van het EG-Verdrag verplicht het stelsel dat zij toepassen om dubbele belasting van binnenlandse dividenden te voorkomen, ook op inkomende dividenden toe te passen.

Bij de opstelling van haar verzoekschrift aan het Hof zal de Commissie rekening houden met het arrest van het Europese Hof van Justitie in zaak C-513/04, Kerckhaert-Morres.

De Commissie heeft België op 20 juli 2006 al een met redenen omkleed advies (IP/06/1045) toegezonden, waarop zij een negatief antwoord heeft ontvangen.

Het referentienummer van de Commissie voor deze zaak is 2005/4504. Voor de persmededelingen over inbreukprocedures op het gebied van belastingen en douane:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/infringements/infringement
_cases/index_en.htm Voor de laatste algemene informatie over inbreukmaatregelen tegen lidstaten:

http://ec.europa.eu/community_law/eulaw/index_en.htm