Gemeente Lelystad

Aanvraag participatiebudget tot eind januari

Bewoners die een idee hebben ter verbetering van de leefbaarheid in hun straat, buurt of wijk kunnen nog tot en met 31 januari een aanvraag indienen voor een bijdrage uit het Participatiebudget van de gemeente voor dit jaar.

Steun van gemeente

Ook in 2007 stelt de gemeente weer een budget beschikbaar voor kleine projecten, die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de buurt. Het zogeheten participatiebudget is bedoeld voor bewoners die zelf wat willen opzetten. Een goed idee dat bijdraagt aan verbetering van het woon- en leefgenot in de buurt - kan in principe rekenen op steun van de gemeente.

Aanvraag indienen

Het hele jaar door kunnen bewoners voorstellen indienen die daarna getoetst worden aan de voorwaarden. De eerste aanvragenronde sluit op 31 januari 2007. In februari worden deze voorstellen beoordeeld. Uiteraard kunnen ook daarna nog ideeën worden ingeleverd, maar het participatiebudget is natuurlijk geen onuitputtelijke bron. Dus heeft u een goed voorstel, dien het op korte termijn in bij uw wijkpost.

Formulieren

De wijkposten beschikken over de vereiste formulieren en kunnen behulpzaam zijn bij de uitwerking van uw plannen. Via deze website kan een aanvraag worden gedownload.

* Ga naar het formulier

Projecten gerealiseerd in 2006

Hieronder als voorbeeld een kleine greep uit de 60 projecten die in 2006 zijn gehonoreerd:

Burenhulp

Een vijftal enthousiaste, handige bewoners in de Botter verricht allerlei kleine klussen voor buurtbewoners die daar zelf niet (meer) toe in staat zijn. De klusser ontvangt een kleine onkostenvergoeding, de bewoner betaalt een minimale bijdrage en het participatiebudget dekt de algemene kosten.

Speeltoestel

Een stel ouders van leerlingen van een openbare basisschool in de Gondel nam het initiatief om een groot speeltoestel te realiseren. Zij maakten plannen, maakten andere buurtbewoners enthousiast en organiseerden een sponsorloop die 3000,00 opbracht. Uit het participatiebudget ontvingen zij in 2006 een bijdrage van 4000,00.

Popfestival

In de Jol werd een kleinschalig, gratis popfestival gehouden met lokale bandjes. De hele organisatie werd op vrijwillige basis verricht door een aantal jonge muziekliefhebbers uit de buurt. Dit succesvolle initiatief werd in 2006 voor de derde achtereenvolgende maal ondersteund met een bijdrage uit het participatiebudget.

Feestelijke speelmiddag

In de Zuiderzeewijk is in 2006 een nieuwe speelplek aangelegd. Om de in gebruik name van de speelplek wat extra luister bij te zetten werd door omwonenden een feestmiddag voor de kinderen georganiseerd. Met een geringe bijdrage uit het participatiebudget werd dit feestje mogelijk gemaakt.

Straatfeest

In verschillende wijken zijn straatfeesten georganiseerd met het doel de onderlinge samenhang in de buurt te versterken. De bewoners organiseren alles zelf en bewoners betalen eten en drinken zelf, maar vanuit het participatiebudget wordt dikwijls een bijdrage in de algemene kosten verstrekt, bijv. voor een spelmiddag, muziek, tenthuur, etc.

---