Bureau Verkeershandhaving


Tien procent rij-instructeurs niet bevoegd

22 januari 2007

Volgens de Landelijke Belangenvereniging voor Verkeersopleidingsinstituten (LBVI) geven zo'n 800 rij-instructeurs in ons land illegaal les. Dat is maar liefst tien procent van de gehele beroepsgroep.

Iedere vijf jaar
In het verleden is een instructeursbewijs ingevoerd. Volgens de wet rijonderricht motorrijtuigen, die in 1993 werd ingevoerd, is het voor instructeurs verplicht om iedere vijf jaar een applicatietoets af te leggen. Dat houdt dus in dat het certificaat ook iedere vijf jaar moet worden aangepast om instanties als de politie te tonen dat aan die verplichting is voldaan. Helaas blijken er honderden instructeurs te zijn die dat gewoon niet doen. Een kwalijke zaak binnen een verantwoordelijk beroep, waarbij je vooral jongeren opleidt om veilig deel te nemen aan het verkeer.

Vooral kleinere rijscholen
Nederland telt rond de vijfhonderd rijscholen en in totaal zo'n 8.000 instructeurs, die op de weg lesgeven aan mensen die hun rijbewijs willen behalen. Volgens de LBVI, waarbij alle opleidingsinstituten voor instructeurs zijn aangesloten, zijn het vooral de kleinere rijscholen die de regels aan hun laars lappen.

Aanhouden
De LBVI wil dat de politiekorpsen betere controles uitvoeren en instructeurs die niet over de juiste papieren beschikken aanhouden en overdragen aan justitie.