Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Vorst en gladheid
Waarschuwing voor het wegverkeer
22 januari 2007 - De temperaturen zakken nu snel en dinsdagochtend kan het plaatselijk matig vriezen, lager dan 5 graden onder nul. Dat in combinatie met een winterse bui levert de eerste gladheid van dit seizoen op. Blijf de weerberichten en waarschuwingen dus volgen!

Rijkswaterstaat en het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) verzoeken automobilisten dringend rekening te houden met de mogelijke gladheid op de wegen. De waarschuwingen van het KNMI voor gladheid vindt u onder meer op internet (verder lezen- waarschuwingen voor het wegverkeer).

Bruggen en opritten eerder glad
Al wanneer de temperatuur tot enkele graden boven het vriespunt daalt kan zich op de grond ijs vormen dat aanleiding geeft tot gladheid. Op een heldere avond koelt het aan het aardoppervlak als regel het sterkst af, zodat het daar dan het eerst tot vorst komt. Of het ook glad wordt hangt af van een groot aantal factoren. Niet alleen de vochtigheid en water op de weg zijn van belang, maar ook de wind en vooral de hoeveelheid warmte in de grond kunnen van grote invloed zijn. Op bruggen en opritten wordt het eerder glad omdat daar geen warmte van de ondergrond wordt aangevoerd (Zie ook Nader verklaard-gladheid).

Kou duurt niet lang
Handschoenen en mutsen hebben we deze winter nog nauwelijks nodig gehad. December was uitzonderlijk zacht en zowel de eerste als de tweede decade van januari waren in de meetreeks van De Bilt niet eerde zo zacht. Het koudegetal op basis waarvan de hoeveelheid kou in de winter wordt gekwantificeerd staat nog steeds op 0!

Maar deze week gaat dat waarschijnlijk veranderen en de kans bestaat dat de temperatuur nodig zijn, hebben we deze winter nog niet gehad. Dinsdag en woensdag kan het op een aantal plaatsen mogelijk zelfs de hele dag blijven vriezen, een ijsdag noemen we dat. Er zal dus wel wat ijs op de sloten zichtbaar worden maar een schaatsperiode zit er, helaas voor de liefhebbers die er naar uit kijken, niet in. Tegen het einde van de week verdwijnt de vorst weer waarna het volgende week waarschijnlijk weer zacht wordt (zie ook nieuws- 15 daagse verwachting en verder lezen- weersverwachting, Nader verklaard- koudegetal en Nieuws- warmterecords en wintervoorspellingen).

Eerste uitgave: 22-01-07