AutoRai

Team Repsol Mitsubishi Ralliart wint Dakar Rally voor 7e keer in successie

(1/22/2007)
Voor de derde keer in vier jaar wint Stéphane Peterhansel met navigator Jean-Paul Cottret de zwaarste woestijnrally ter wereld. Teamgenoot Luc Alphand â de winnaar van vorig jaar â moest genoegen nemen met de 2^e plaats. En Mitsubishi sloeg wederom de aanval van andere, zeer sterke fabrieksteams af met de Pajero Evolution MPR 13. De rally zelf was zeker niet de zwaarste van de afgelopen jaren, maar voor Mitsubishi was het zeker geen âwalk-overâ dit jaar. Uiteraard gingen de vier equipes van Team Repsol Mitsubishi Ralliart behoudend van start, omdat de Dakar Rally pas op het Afrikaanse continent begint, maar eenmaal in Marokko bleek met name meervoudig wereldrallykampioen Carlos Sainz met de Volkswagen Touareg zeer snel.

Dan komt er onvermijdelijk een moment dat je als team overweegt de strategie te herzien, terwijl je weet dat de (zware) omstandigheden waarin je op je sterkst bent nog moeten komen. Deze Dakar kende evenwel aanzienlijk minder proeven met hoge zandduinen dan te doen gebruikelijk en liet een zeer hoge gemiddelde snelheid zien. Er zaten veel WRC-proeven in, heette het. Qua pure snelheid kwam de Mitsubishi Pajero Evo uiteraard niets te kort, maar het was de enorme Dakar-ervaring van de rijders die ze er soms van weerhield het pedaal tegen het metaal te duwen.

Uiteindelijk kregen ze het gelijk aan hun zijde: de concurrentie stuitte op (technische) problemen en Mitsubishi kon het tweede gedeelte van de rally controleren, voorzover daarvan sprake kan zijn in een rit naar Dakar. Toen werd het misschien nog wel extra moeilijk, want Nani Roma en Hiroshi Masuoka hadden reeds aan den lijve ondervonden dat âLe Dakarâ meedogenloos is. De beide kopmannen moesten het dus voornamelijk alleen gaan doen. Twee autoâs, met daarin twee coureurs die allebei zo hun eigen redenen hadden om nog een keer te willen winnen. Teamorders waren niet uitgevaardigd, maar met een risicovolle tweestrijd in de laatste dagen was niemand gediend. Zover kwam het gelukkig niet. Luc Alphand schikte zich manmoedig in zân lotâ¦

Met een 29e plaats in de afsluitende Special Stage rond het Lac Rose bij Dakar heeft Tonnie van Deijne met zijn Mitsubishi L200 de Dakar 2007 succesvol afgesloten. In het algemeen klassement werden diverse doelstellingen gehaald, waaronder in de eerste plaats met het hele Autotrack.nl Team aankomen in Dakar, maar ook het beste Nederlandse team bij de auto's worden. De uiteindelijke klassering is precies dezelfde als vorig jaar, plaats 34. In de vierwielaangedreven superproductie benzineklasse werd een fraaie 16e plaats bereikt.