BredeSchoolNet


Van Eijck: meer geld voor speciaal onderwijs

maandag 22 januari 2007

Uit het laatste rapport van Operatie Jong blijkt dat het speciaal onderwijs er niet best voorstaat.

Groeistuipen in het speciaal onderwijs heet het laatste rapport van Operatie Jong. Ook dit advies is gemaakt onder leiding van Jeugdcommissaris Steven van Eijck. Aanleiding voor het verzoek van minister Van der Hoeven naar het speciaal onderwijs te kijken, was het snel groeiende aantal leerlingen met gedragsproblemen. Sinds 2000 is het aantal leerlingen met gedragsproblemen in het speciaal basis- en voortgezet onderwijs gegroeid van 16.000 naar 26.500. Daarnaast krijgen veel meer leerlingen in het basisonderwijs ambulante begeleiding. De Regionale Expertise Centra (REC) hebben ervoor gezorgd dat extra begeleiding voor leerlingen beter bereikbaar is geworden. Er is één loket voor ouders en school gekomen.

Dat laatste is plezierig, maar de groei heeft ook knelpunten met zich meegebracht. Er zijn wachtlijsten ontstaan. Daarbij is er structureel iets mis met de zorg voor kinderen met leer- of gedragsproblemen. We indiceren in Nederland vooral op wat een kind niet kan, schrijft Van Eijck. Het uitgangspunt moet zijn wat we wel kunnen bereiken en welke hulp daarvoor nodig is.

Dat de problemen groot zijn, blijkt ook al uit het geringe aantal leerlingen dat het voortgezet speciaal onderwijs met een diploma verlaat. Dat is slechts vijf procent.

Om de problemen aan te pakken, moeten ze vroegtijdig worden gesignaleerd. Daarom is er meer aandacht nodig op de Pabo voor het omgaan met leerlingen met gedragsproblemen. Verder moet de zorg op de reguliere school beter. Scholen moeten hierover verantwoording afleggen. Als eenmaal is geconstateerd dat een kind meer zorg nodig heeft, moet ook worden vastgelegd wat met de hulp bereikt moet worden. Van Eijck stelt voor in samenspraak met de ouders een ontwikkelplan voor het kind te maken.

De jeugdcommissaris geeft in totaal 26 aanbevelingen. In het voortgezet speciaal onderwijs wil hij meer vakopleidingen, en deelkwalificaties invoeren, zodat meer leerlingen met een diploma van school gaan.
Van Eijck verwacht nog meer groei: allochtone kinderen komen nu nog nauwelijks in het speciaal onderwijs terecht. Als hun problemen ook onderkend worden, is er vanzelfsprekend nog meer hulp nodig.

Voor de uitvoering van het advies is circa 207 miljoen euro per jaar nodig.
Ongeveer de helft om de verwachte groei te betalen, de andere helft is voor investeringen in de kwaliteit van het onderwijs.

Meer informatie en het complete advies: www.operatiejong.nl Zie ook dit PDF-document van het Ministerie van OCW.