Politie Haaglanden

Persberichten 22 januari

Haaglanden, 22-01-2007

Zonder rijbewijs door rood
Den Haag - De politie zag zondag 21 december rond 16.30 uur een 35-jarige automobilist uit Den Haag het rode licht negeren op de Neherkade. Zij controleerden de bestuurder en daarbij bleek dat hij met een ongeldig rijbewijs reed. Het was niet de eerste keer dat deze bestuurder hierop werd betrapt. De agenten namen de auto inbeslag en de bestuurder kreeg een proces-verbaal.

Zonder licht en APK
Den Haag Doordat hij zonder verlichting in zijn auto over de Oudemansstraat reed, trok een 30-jarige Haagse automobilist zondag 21 januari rond 18.00 uur de aandacht van surveillerende agenten. Tijdens de controle bleek dat hij geen rijbewijs had, met een onverzekerd voertuig, zonder APK en met niet werkende verlichting reed. De politie nam het voertuig in beslag en gaf de verdachte een proces-verbaal.

Op heterdaad betrapt!
Den Haag - De politie hield zondag 21 januari rond 09.30 uur een groepje jeugd van ongeveer vier personen in de smiezen in de omgeving van de Hildo Kroplaan. Ineens hoorden de agenten glasgerinkel en toen spatte de groep uit elkaar. Uiteindelijk konden de agenten twee Hagenaars van 14 en 16 jaar staande houden. De 16-jarige bekende voor de lol tegen een winkelruit te hebben getrapt, waarop deze sneuvelde. Tijdens de fouillering vond de politie een creditcard die gestolen was. De politie sloot de verdachte in voor nader verhoor. De 14-jarige had niets gedaan en kon na verhoor naar huis.

Rijden zonder rijbewijs
Den Haag - Doordat hij zeer langzaam en weifelend in een auto op de Uitenhagestraat reed, trok een 19-jarige Hagenaar zondagmiddag 21 januari om 13. 20 uur de aandacht van surveillerende agenten. Op de Uitenhagestraat probeerde hij in te parkeren, maar dit lukte niet waarna hij verder reed. Via de Monstersestraat ging het zeer langzaam naar de Ter Heijdestraat. Hier werd de jonge automobilist staande gehouden en werd al snel duidelijk waarom hij zo weifelend reed. De jongeman had twee rijlessen gehad en toen besloten om in de auto van zijn vader te gaan oefenen. Hij kreeg een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs.

Wietlucht
Den Haag - Een 40-jarige Haagse automobiliste is zondagavond 21 januari op de Lijnbaan aangehouden voor het rijden onder invloed. De vrouw passeerde op de Hobbemastraat in haar auto twee politieagenten die daar te voet surveillerenden. De agenten roken een sterke wietlucht uit de auto komen en zagen de automobiliste achter het stuur een jointje roken. De agenten zetten vervolgens in hun auto de achtervolging in en lieten de automobiliste op de Lijnbaan stoppen. In de asbak lag een rokende joint. De vrouw werd aangehouden en moest een bloedproef ondergaan. Tevens bleek dat haar rijbewijs was ingevorderd.

Alcoholcontrole
Den Haag - De politie heeft zondag 21 januari op twee locaties in het centrum van Den Haag alcoholcontroles gehouden. In totaal werden daarbij 570 automobilisten gecontroleerd. Alle bestuurders moesten een blaastest doen, twee hadden teveel gedronken en kregen een proces-verbaal. Een van hen een 54-jarige automobilist uit Den Haag probeerde de controle op de Javastraat te ontwijken door tegen de richting in met hoge snelheid weg te rijden. Hij werd door een motoragent alsnog staande gehouden. Aan het bureau bleek dat hij meer had gedronken dan wettelijk is toegestaan (995 ugl). Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Oplettende burgers houden verdachte autoinbreker aan Den Haag - Een 49-jarige Hagenaar zag zondagavond 22 januari op de Fahrenheitstraat dat een hem onbekende man de ruit van een auto insloeg met een bouwvakradio. Toen de Hagenaar de man wilde aanspreken, rende deze snel weg. De Hagenaar rende achter hem aan. Een passerende automobilist zag de twee achter elkaar aanrennen en schoot de achtervolger te hulp. Samen lukte het hen de verdachte man vast te pakken en staande te houden. De inmiddels gewaarschuwde politieagenten namen de verdachte, een 25-jarige Hagenaar, van het tweetal over. Zijn gereedschap, de bouwvakradio, werd in beslag genomen.

Twee vliegen in één klap
Rijswijk Tijdens een verkeerscontrole op zondag 21 jnauari 14.50 uur op de Vrijenbanselaan in Rijswijk, bleek dat een 42-jarige man uit Delft niet alleen reed met een ongeldig rijbewijs maar ook onder invloed was. Agenten roken een alcohollucht en aan het bureau blies de man 300ugl, wat hem een rijontzegging van twee uur opleverde. De man ging naar huis met twee bekeuringen op zak.

Eendjes voeren
Rijswijk Een 7-jarig kind en zijn vader kwamen zondag 21 januari rond twaalf uur met de schrik vrij toen het kind in het water viel bij het eendjes voeren aan de Van Vredenburchweg. Vader (39 jaar uit Rijswijk) dook gelijk de sloot in en kon zijn kind zelf uit het water halen. Twee agenten, in hun vrije tijd in de buurt, boden eerste opvang. Het kind was drijfnat, maar verder ongedeerd en bij kennis. Daarom was de komst van een ambulance niet nodig. Agenten uit een inmiddels gearriveerde politieauto hebben het kind in een deken gewikkeld en samen met vader thuis afgezet.

Beroofd van auto of twee keer in de fout?
Naaldwijk Tijdens een surveillance aan het Galgepad, zondag 21 januari om 02.15 uur, hielden agenten een automobilist aan. Hij had rooddoorlopen ogen en aan het bureau bleek waarom: de man blies 560 ugl. Omdat dit de vierde keer in vijf jaar was moest de 33-jarige man uit Naaldwijk direct zijn rijbewijs inleveren. Toch zagen agenten dezelfde auto om 04.55 uur weer rondrijden, waarop zij een stopteken gaven. De bestuurder van de auto negeerde het stopteken en ging ervandoor. De agenten bleven de auto echter volgen tot in een doodlopende weg (Maasmundeweg) waar ze de auto afgesloten en onbeheerd aantroffen. Rond dezelfde tijd kregen zij echter de melding dat de eigenaar van deze auto de politie had gebeld met het verhaal dat hij van zijn auto was beroofd en in de sloot gegooid. Ze troffen daarop inderdaad de Naaldwijker drijfnat in de buurt van een sloot aan. De man bleef bij zijn verklaring dat hij met geweld van zijn auto was beroofd en dat hij dus niet de bestuurder was. De politie onderzoekt of de verklaring van de man eventueel vals is.

Met een slok te veel op in Rijswijk
Rijswijk De afgelopen week controleerde Politie Haaglanden op diverse locaties in Rijswijk intensief op het rijden onder invloed. De politie vindt dit belangrijk, omdat alcoholgebruik direct van invloed is op de rijvaardigheid. In totaal acht bestuurders overschreden de afgelopen week (15 januari tot en met 21 januari) in Rijswijk de alcohollimiet. Eén van hen kon de ademtest niet voltooien en moest meewerken aan een bloedproef. Een bestuurder had zoveel gedronken dat het rijbewijs direct werd ingevorderd. De andere automobilisten die met een slok op achter het stuur zaten, kregen een proces-verbaal en een rijverbod opgelegd. Rijden onder invloed is geen verkeersovertreding, maar een misdrijf. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille).

Vermist Lierenaar dood aangetroffen
De Lier ( Westland ) De sinds maandag 15 januari vermistte 48-jarige Martin van Vliet is aangetroffen. Martin werd zondag 21 januari dood aangetroffen in een vakantiehuisje in Zeeland. Uit onderzoek blijkt dat de man vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd.

Jongen met mes op pad
Delft Politieagenten die al surveillerend door de binnenstad liepen zagen zaterdag 20 januari om 17.00 uur twee jongetjes ruzie maken. De agenten zagen dat een van de twee met een mes in zijn handen stond en daarbij op de ander afliep. Zij traden snel op en namen het elfjarige jongetje zijn mes af. De ruzie werd gesust en zijn ouders werden op de hoogte gebrachte van het gedrag van hun zoon.

Oude dame slachtoffer babbeltruc
Delft Twee onbekende vrouwen dupeerden zaterdag 20 januari om 17.30 uur een 87-jarige vrouw uit Delft. De hoogbejaarde vrouw was thuis toen er aan haar woning aan de Kloosterkade werd aangebeld. Twee vrouwen stonden voor de deur en verklaarden dat zij namens maatzorg een gesprekje kwamen voeren. De vrouw liet de twee in haar woning en na een gesprek verlieten beide vrouwen weer de woning. Hierna ontdekte de vrouw dat er geld was weggenomen. Signalement van de vrouwen luidde als volgt; blanke huidskleur, leeftijd circa 25-30 jaar, zwart donkerblauwe hoofddoek. De andere vrouw droeg een beide muts. Heeft u informatie over deze babbeltruc? Belt u dan met de politie via 0900-8844.

Pech voor Delftenaar
Delft Een 42-jarige inwoner uit Delft had zondag 21 januari om 00.30 uur de pech dat de politie een onderzoek instelde naar aanleiding van een melding woninginbraak. De man trachtte de woning van zijn vriendin aan de Cubalaan binnen te komen maar zijn vriendin lag in diepe slaap. Aangezien de man geen sleutel had besloot hij om een ruit in te gooien. Buurtbewoners belden daarop de politie die de man in de woning aantrof. Van een inbraak was geen sprake. Wel had de man nog 27 dagen hechtenis tegoed. De agenten hielden de man aan.

Vier aanhoudingen na beroving
Delft Politieagenten hielden zondag 21 januari om 20.55 uur, vier jongeren (14-18 jaar) aan op verdenking van een straatroof aan de Schubertlaan. Een 17-jarige inwoonster uit Delft werd door de groep belaagd en daarbij in haar gezicht geslagen. Volgens omstanders zouden de vier ook een beroving hebben gepleegd. Politieagenten die een onderzoek instelden zagen het viertal over de Diepenbrockstraat lopen en hielden ze aan. Aan het bureau bleek van een straatroof geen sprake. Wel bleek dat de vier betrokken waren geweest bij de mishandeling. Na verhoor mochten de vier weer naar huis. De politie onderzoekt verder het incident.

Politie zoekt getuigen straatroof
Delft Een 23-jarige man uit Delft werd zondag 21 januari omstreeks 14.00 uur slachtoffer van een straatroof. Het slachtoffer liep samen met een 14-jarig meisje uit Delft op de Van Adrichemstraat vlakbij de Persijnlaan toen iemand een mes op zijn keel zette. Uit de jaszak van het slachtoffer is geld weggenomen en van het 14-jarige meisje een i-Pod en een mobiele telefoon weggenomen. Het gaat om drie verdachten waarvan een het slachtoffer tegen de muur duwde, een ander een mes op zijn keel zette en de derde de i-Pod en de mobiele telefoon pakte van het meisje. In de omgeving van de Van Adrichemstraat hield de politie kort na de straatroof drie mannen aan die aan het signalement voldeden. Later bleken zij met deze straatroof niets te maken te hebben. De drie verdachten zijn mogelijk van Noord Afrikaanse afkomst en ongeveer 24 jaar oud. Zij droegen allen een spijkerbroek en sportschoenen. De politie is op zoek naar getuigen van deze straatroof en verzoekt deze contact op te nemen met de politie in Delft via tel. 0900-8844. U kunt ook anoniem bellen via Meld Misdaad Anoniem bellen via 0800-7000.