Tutu roept Afrikanen op

19.01.2007 / 20:35 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Icco

Icco

Desmond Tutu roept tijdens vooravond van World Social Forum Afrikanen op eigen stem te laten horen

Africa is a giant that must awake. Africa must make clear that God did not make a mistake to create Africa. Met deze woorden gaf Aartsbisschop Desmond Tutu, namens de Afrikaanse kerkelijk leiders, op de vooravond van het World Social Forum aan dat Afrikanen steeds zelfbewuster worden en met eigen stem hun belangen laten horen.

Morgen, zaterdag 20 januari, begint in Nairobi het zevende World Social Forum. Het forum vindt voor de eerste keer plaats in Afrika. Het maatschappelijke middenveld, waaronder vakbonden, boerenorganisaties, mensenrechtenorganisaties en vrouwengroepen uit vele Afrikaanse landen, grijpen dit World Social Forum aan om de Afrikaanse vraagstukken onder de aandacht te brengen. Daarbij gaan ze niet alleen in op de problemen, maar geven ze ook aan hoe er aan welke oplossingen wordt gewerkt. Ook ICCO, interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, is met vele partners uit ontwikkelingslanden vertegenwoordigd.

Desmond Tutu gebruikte ook in deze toespraak het begrip Ubuntu, dat staat voor 'Ik besta, omdat jij bestaat en jij bestaat, omdat ik besta'. Deze vorm van solidariteit is diep verankerd in de Afrikaanse samenleving. Mensenrechten ziet Tutu als een plicht, zowel van gemeenschappen als individuen. De Nobelprijswinnaar dicht het World Social Forum een belangrijke rol toe in de strijd tegen o.a. economische uitbuiting, armoede, HIV/Aids en oorlogen. Hij prijst de Afrikaanse organisaties die tijdens het World Social Forum de handen ineen slaan en een bijdrage leveren aan Another world is possible, de slogan van het WSF.

Groot moreel gezag

In Afrika heeft de kerk een groot moreel gezag. De rol van de kerk en religie is zeer groot en de kerk is een belangrijke speler in het sociale en politieke spel voor sociale verandering. De kerkelijke leiders grijpen het World Social Forum aan om wereldvraagstukken hoog op de agenda te zetten. Ze geven aan dat neoliberalisme geen oplossing is tegen armoede, dat HIV/Aids niet alleen een gezondheidsprobleem is, maar alles te maken heeft met culturele waarden en normen en dat beleidsmakers en beslissers zicht hard moeten maken voor de armen en zwakkeren in hun samenleving. Daarbij richten de kerkelijk leiders zich niet alleen op de economische grootmachten, maar ook op de eigen Afrikaanse regeringen. Als voorbeeld noemen ze de belofte van Afrikaanse regeringsleiders om vijftien procent van het totale staatsbudget te besteden aan gezondheidszorg. Tot op heden is van deze belofte nog weinig terecht gekomen.

World Social Forum

Het World Social Forum werd in 2001 voor het eerst georganiseerd in Brazilië als tegenhanger van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos en om richting te geven aan de realisatie van een rechtvaardiger wereld. Het WSF brengt vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld vanuit de hele wereld samen, die kritisch zijn over de huidige globalisering en alternatieven ontwikkelen. ICCO ziet het World Social Forum als een belangrijke kracht voor sociale, economische én politieke veranderingen. ICCO organiseert samen met haar( Afrikaanse) partners meerdere activiteiten op het gebied van mensenrechten, economische ontwikkeling en gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.


---