'Het Evangelie volgens Jacob Cornelis'

"Iedereen wil onsterfelijk zijn"

GORINCHEM, 20070120 -- "Iedereen wil onsterfelijkheid is mijn overtuiging, voor mij is dat schrijven en vooral het maken van een boek. Het komt per slot van rekening tot in eeuwigheid te liggen in de catacomben van de Koninklijke Bibliotheek ook al leest niemand er meer in", vertelt Jacques Kraaijeveld naar aanleiding van zijn nieuwe boek: 'Het Evangelie volgens Jacob Cornelis'.


Er staan opvallende en inspirerende teksten in 'Het evangelie volgens Jacob Cornelis'. Een interview met ex-politicus Wim Aantjes, die het spits afbijt met 'Ik geloof niet meer in dogma's'. Of het artikel over de dochter van Friedrich Weinreb die haar zorgen uitspreekt over het toenemende antisemitisme in Vlaanderen. Of het verhaal met communicatiedeskundige Anne van der Meiden die pleit voor streektaal aan het sterfbed.
'Het Evangelie volgens Jacob Cornelis' - de doopnaam van de schrijver - bestaat - net als een goeie preek - uit drie soorten teksten: interviews, opiniestukken en beschouwingen. Andere items: rouwverwerking bij het verlies van een kind; ontwikkelingswerk door jongeren; het dilemma van Sinterklaas: woorden zonder rijm; het verplicht stellen van huwelijkse voorwaarden of niet.

Levensbeschouwelijk karakter

Het merendeel van deze 25 artikelen (plus één controversiële bonustekst) heeft een religieuze zo niet dan toch een levensbeschouwelijke lading. Ze waren eerder te lezen in Trouw, Algemeen Dagblad, Weekblad Schuttevaer, Reformatorisch Dagblad en andere bladen, of zoals de schrijver ze noemt 'efemere media'.
"Stuk voor stuk vergankelijk. Deze bundel is een langer leven beschoren. Daarnaast is dit boek een compilatie van 15 jaar schrijverschap, dat zichzelf zonder fiets niet had overleefd. Wie schrijft, die blijft in beweging. Dat is steeds meer mijn lijfspreuk geworden."

Fietsen

Voor de schrijver is fietsen de mogelijkheid om tot betere inzichten over de wereld en jezelf te komen. Zijn blijde boodschap: blijf in beweging en je leeft beter, misschien zelfs langer. Verdieping en verbreding komen niet tot stand als je op dezelfde plek blijft zitten.
Daarom zijn in deze bundel ook voorbeelden van verhalen opgenomen die deels op de fiets of door het fietsen ontstaan zijn (zoals 'Geef de groene trui een ecologische meerwaarde'. Kraaijeveld reed de afgelopen zes jaar 60.000 kilometer en dat waren niet alleen rondjes rond de kerk.
"Dit zijn m'n beste verhalen, de meeste zijn van zeer recente datum. In die tijd ben ik gegroeid in zowel het schrijven als het fietsen. Hoewel ik me realiseer dat het altijd anders kan, en soms zelfs beter."

Behalve als (bedrijfs)journalist is Jacques Kraaijeveld (1953) actief als tekstschrijver, redacteur en fotograaf voor bedrijven en instellingen. Andere titels van zijn hand zijn 'Even goeie vrienden', 'Waterwijs', 'Monument voor mijn moeder' en 'Maritieme kopstukken'.
Meer info is te vinden op www.tekstbureautothepoint.nl.
'Het evangelie volgens Jacob Cornelis' (ISBN: 978-90-806767-5-6, geïllustreerd met meest eigen fotomateriaal, 114 pagina's) is voor 10 euro te koop in elke boekhandel of te bestellen via www.tekstbureautothepoint.nl.




Jacques Kraaijeveld