World Social Forum - 20 tot en met 25 januari 2007 - Nairobi

Icco

World Social Forum - 20 tot en met 25 januari 2007 - Nairobi

In een wereld waarin ongebreideld kapitalisme hoogtij viert, het aantal regionale conflicten toeneemt, mensenrechten op grote schaal worden geschonden en de stem van armen niet wordt gehoord, vindt van 20 tot en met 25 januari 2007 het zevende World Social Forum (WSF) plaats in Nairobi, Kenia. Dit is voor het eerst dat het Forum in Afrika wordt georganiseerd. De verwachting is dat 50.000 tot 80.000 vertegenwoordigers van duizenden organisaties uit de hele wereld actief meedoen met bijvoorbeeld zelf georganiseerde activiteiten. Hun inzet tegen armoede en schending van de mensenrechten hebben ze gemeen.

Het World Social Forum werd in 2001 voor het eerst georganiseerd in Brazilië als tegenhanger voor het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Het WSF brengt vooral vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld samen, die kritisch zijn over de huidige globalisering. De grote thema.s van het Forum zijn onder meer:
1.Bouwen aan een wereld van vrede, rechtvaardigheid, ethiek en respect voor verschillende religies;

2.De wereld bevrijden van de overheersing van multinationaal en financieel kapitaal;
3.Zorgen voor universele en duurzame toegang tot gemeenschappelijke goederen;
4.Toegankelijk maken van kennis en informatie;

5.Zorgen voor respect, bewaken van de verscheidenheid, garanderen van gelijk(waardig)heid tussen mannen en vrouwen en het uitbannen van alle vormen van discriminatie;
6.Garanderen van burgerlijke, economische, maatschappelijke en culturele rechten van de mens.

Afrika
WSF Nairobi 2007 vormt een goede gelegenheid voor de Afrikaanse maatschappelijke organisaties en bewegingen om hun opvattingen en voorstellen naar voren te brengen en bondgenoten te zoeken voor hun inzet voor een rechtvaardiger continent. Afrika en zijn ononderbroken geschiedenis van strijd tegen buitenlandse overheersing, kolonialisme en neokolonialisme; Afrika en zijn rijke erfgoed aan natuurlijke rijkdommen en culturele en etnische verscheidenheid; Afrika en zijn reputatie voor het verwelkomen van gemeenschappen uit de hele wereld; Afrika en zijn bijdragen aan de wereldbeschaving; Afrika en zijn rol in de zoektocht naar een andere mogelijke, meer vooruitstrevende wereldwijde sociale maatschappij.

Centraal thema
Het belangrijkste thema van de zevende editie van het World Social Forum is het brede terrein van de mensenrechten. Onderwerpen die aan de orde komen in de veelheid van workshops, paneldiscussies en seminars zijn:

1.habitat, land(eigendom) en milieu;

2.sociale en economische rechtvaardigheid;

3.gelijk(waardig)heid tussen mannen en vrouwen;

4.religie en culturele diversiteit;

5.conflictsituaties;

6.wereldwijde migratie en burgerrechten.
Rond deze thema.s is een coalitie van zeventig mensenrechtenorganisaties wereldwijd bijeengekomen om een gezamenlijk programma te organiseren. ICCO vervult een actief rol hierbij en koppelt partners uit ontwikkelingslanden aan de programmaonderdelen, omdat hun kennis en ervaring uiterst relevant is.

ICCO
ICCO en deze partners zijn tijdens dit WSF aanwezig om de gezamenlijk inzet wereldwijd tegen armoede en onrecht kracht bij te zetten, uitwisseling tussen organisaties op het gebied van mensenrechten te ondersteunen en bij te dragen aan capaciteitsversterking van regionale partners. Op het gebied van sociale en economische rechtvaardigheid en gelijk(waardig)heid tussen mannen en vrouwen organiseert ICCO workshops. Daarbij zullen lokale partners een belangrijke rol spelen.

Partners
Aanwezige partners van ICCO uit Afrika zijn:
o Sudan National Committee on Harmful Traditional Practices (SNCTP), een Soedanese organisatie die zich inzet voor de afschaffing van onder meer besnijdenis van vrouwen, geweld tegen vrouwen en aidsbesmetting;
o Juridisch Vrouwenprogramma RADI, een partner uit Senegal die zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen;
o CNOE, een organisatie uit Madagaskar voor de bevordering van de democratie. Tijdens de verkiezingstijd in Madagaskar volgde CNOE op een objectieve manier de procedures rondom de verkiezingen;
o Foundation for Human Rights and Democracy (FOHRD) Liberia. De vertegenwoordiger is Aloysius Toe, een mensenrechtenactivist die in 2005 de prestigieuze Reebok Human Rights Award heeft gewonnen;
o Hundee uit Ethiopië, een organisatie die de plattelandsbevolking ondersteunt in het verbeteren van de eigen positie.

Aanwezige partners van ICCO uit Latijns Amerika zijn:
o COFEMUN uit Honduras. Deze organisatie houdt zich bezig met gender en HIV/Aids; o IPAS uit Nicaragua, een organisatie die trainingen verzorgt op het gebied van onder meer seksuele gezondheid en rechten;
o ASECSA uit Guatemala, die onderhandelt voor de verbetering van de gezondheidszorg; o CRIPDES uit El Salvador, een basisorganisatie die werkt in moeilijke conflictgebieden; o SOF uit Brazilië, een brede beweging voor rechten van vrouwen.

Aanwezige partners van ICCO uit het Midden-Oosten zijn: o Zochrot, een Israëlische organisatie die het verhaal van de Nakba (de catastrofe van 1948) uitlegt aan de bevolking van Israël.

Aanwezige partners van ICCO uit Azië zijn:
o AMAN, een netwerk van inheemse volken op nationaal niveau uit Indonesië; o LICADHO, een organisatie uit Cambodja die actief is op het gebied van landrechten; o Eco Forestry Forum uit Papua Nieuw Guinea, die zich inzet voor duurzaam bosgebruik; o AJMI uit Indonesië, actief met wederopbouw na de Tsunami en het vredesproces; o Kontras uit Indonesië, een organisatie die goed op de hoogte is van schendingen van mensenrechten en straffeloosheid in Indonesië met als meest actuele voorbeeld de vrijspraak van de moordenaar van mensenrechtenactivist Munir.

Vertegenwoordigers
Shirin Ebadi, juriste, docente en schrijfster uit Iran en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2003, en Mary Robinson, voormalig hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties en voormalig president van Ierland, zijn namens ICCO aanwezig tijdens het World Social Forum. Speciale rapporteurs Mensenrechten van de Verenigde Naties en vertegenwoordigers van regionale partners komen ook op uitnodiging van ICCO. Vanuit het hoofdkantoor in Utrecht wordt ICCO vertegenwoordigd door meerdere medewerkers.

ICCO maakt deel uit van een grote delegatie van Europese Protestantse organisaties voor ontwikkelingssamenwerking, zoals Christian Aid (Engeland), EED (Duitsland), DanChurchAid (Denemarken), Norwegian Church Aid (Norwegen) en Brot für die Welt (Duitsland).


---